Atmosferă pe muchie de cuțit în Orientul Mijlociu, după tirul cu rachete al Iranului. UPDATE – Ayatollahul: O „palmă peste fața” SUA

UPDATE ora 11.00: Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat miercuri că SUA ar trebui să plece din regiune şi a spus că atacurile cu rachete ale Teheranului asupra ţintelor americane în Irak reprezintă „o palmă peste faţa” SUA, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

„O acţiune militară ca aceasta (atacurile asupra a două baze din Irak unde staţionează militari americani) nu este suficientă. Important este să se pună capăt prezenţei corupte a Americii în regiune”, a spus Khamenei într-un discurs televizat, respingând orice reluare a discuţiilor cu Washingtonul asupra acordului din 2015 privind programul nuclear iranian.

UPDATE: Şeful forţelor armate iraniene, Mohammad Baqeri, avertizează că dacă SUA vor reacţiona după atacul cu rachete, răspunsul Teheranului va fi „mai puternic şi mai zdrobitor”, transmite CNN.

El a afirmat că este timpul ca oficialii americani să înţeleagă puterea Republicii Islamice şi să opteze pentru o metodă principială pentru a-şi face „armata teroristă” să părăsească regiunea.


Iranul a lansat miercuri noaptea un atac cu rachete asupra unor baze irakiene în care se aflau militari americani. Bazele atacate sunt Al Assad şi Erbil.

Ministrul de Externe iranian Javad Zarif a afirmat că Teheranul nu doreşte o escaladare a conflictului şi că a luat măsuri proporţionale de autoapărare, transmite News.ro.

Preşedintele american Donald Trump a reacționat, arătând că armata americană este cea mai puternică şi bine echipată şi a anunţat că va face o declaraţie pe tema atacurilor. 

Baza aeriană Al Assad  este una dintre cele mai mari şi mai vechi baze militare din Irak, aflată în provincia Anbar, unul dintre punctele centrale ale activitţii ISIS între 2014 şi 2017, transmite CNN.

În decembrie 2018, preşedintele american Donald Trump a vizitat trupele de la Al Assad. un an mai târziu şi vicepreşedintele Mike Pence s-a aflat în baza de la Al Assad, cu cocazia Zilei Recunoştinţei.

Baza de la Erbil se află în regiunea semiautonomă kurdă. SUA au colaborat cu luptătorii kurzi în campania împotriva ISIS.

Reacţia ministrului de Externe iranian

După atacurile de miercuri noaptea, ministrul de Externe iranian Mohammad Javad Zarif a scris pe Twitter că Iranul nu doreşte o escaladare a conflictului şi că a luat măsuri proporţionale de autoapărare.

Preşedintele american Donald Trump a transmis un mesaj pe Twitter, afirmând că totul este în regulă şi că armata americană este cea mai puternică şi bine echipată şi a anunţat că va face o declaraţie pe tema atacului.

Un oficial militar american a declarat pentru CNN că militarii au fost avertizaţi cu suficient timp înaintea atacului, pentru a da alarma.

Atacul cu rachete al Gărzilor Revoluționare, aripa armată a regimului teocratic de la Teheran, poartă numele de „Operațiunea martir Soleimani” și a fost pornit la ora când Qasem Soleimani a fost ucis. Mai mulți oficiali iranieni au postat pe Twitter steaguri iraniene, cum și Trump a postat steagul american după moartea lui Soleimani.

Din fericire, atât surse irakiene, cât şi americane au declarat că nu s-au înregistrat victime în urma atacului lansat de Iran asupra două baze militare din Irak. Iranul a lansat miercuri noaptea un atac cu rachete asupra unor baze irakiene în care se aflau militari americani.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here