Bulgaria, exceptată de la aplicarea embargoului asupra petrolului rusesc până la sfârşitul anului 2024

Bulgaria va fi exceptată până la sfârşitul anului 2024 de la aplicarea embargoului asupra petrolului rusesc convenit de liderii europeni la summitul aflat în desfăşurare la Bruxelles, a anunţat premierul bulgar Kiril Petkov, potrivit CNN, preluat de Agerpres.ro.

Acesta a precizat că excepţia va oferi Bulgariei un răgaz de timp pentru a-şi adapta rafinăriile să proceseze petrol din alte surse.

Liderii statelor UE reuniţi la un summit la Bruxelles au convenit luni instituirea unui embargo asupra petrolului şi produselor petroliere importate din Rusia, în cadrul celui de-al şaselea pachet de sancţiuni europene împotriva Rusiei în urma agresiunii acesteia contra Ucrainei.

O excepţie a fost acordată şi importurilor de petrol efectuate prin tronsonul sudic al conductei Drujba, care aprovizionează Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia, ţări lipsite de ieşire la mare şi care astfel nu au alternative imediate de înlocuire a petrolului pe care-l importă din Rusia.

Guvernul de la Budapesta a motivat de asemenea că rafinăriile ungare ar avea nevoie de până la patru ani pentru a-şi adapta procesele tehnologice astfel încât să poată prelucra petrol cu caracteristici diferite de cel extras din Rusia.

Embargoul se va aplica după o perioadă de tranziţie de şase luni pentru importul de petrol brut din Rusia şi de opt luni pentru produsele rafinate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here