Cioloș promovează, în Politico, ideea lui Macron privind „Conferința despre viitorul Europei”

Liderul PLUS, Dacian Cioloș, semnează, în Politico, un text de opinie despre stadiul în care se află propunerea Renew Europe de a avea o Conferință despre viitorul Europei. Un subiect important și pentru cetățenii români, consideră Cioloș, în condițiile în care și-au arătat, prin vot, atașamentul la valorile europene și trebuie să contribuie substanțial la modul în care va arăta Uniunea Europeană.

Ideile prezentate de Dacian Cioloș, în Politico:

 • Uniunea Europeană nu este străină de schimbări ale construcției sale. De-a lungul istoriei, UE a evoluat de la o „comunitate a cărbunelui și oțelului” la o „comunitate economică” și, mai apoi, la structura politică mai unificată, pe care o cunoaștem astăzi.
 • Însă, prea des, această schimbare a fost nestructurată și haotică. În fața unor provocări critice – de la creșterea populismului de extremă dreaptă la urgența climatică și amenințările asupra stabilității europene – UE trebuie urgent să găsească noi modalități de adaptare și reînnoire a încrederii în valorile sale.
 • Propunerea de a stabili o așa-numită „Conferință despre viitorul Europei” este un pas-cheie în această direcție.
 • Ideea, prezentată de președintele francez Emmanuel Macron la începutul acestui an și sprijinită de Renew Europe în Parlamentul European, este de a îmbunătăți procesul de luare a deciziilor democratice în UE, conectând mai bine prioritățile noastre ca uniune de state la așteptările cetățenilor.
 • După ce propunerea a fost susținută în Consiliul European și s-a concretizat într-un document informal franco-german, ar trebui să ne îndreptăm atenția asupra modului de a transforma inițiativa într-un succes.
 • Este timpul să analizăm în mod critic starea democrației europene și modul în care luăm deciziile la nivelul UE. Avem nevoie urgentă să creștem implicarea directă a cetățenilor noștri, să facem dezbaterile mai transparente și să mărim capacitatea noastră de a acționa și de a vorbi pe o singură voce.
 • Pentru a atinge acest obiectiv, Conferința trebuie să abordeze câteva întrebări importante:
 • Cum pot fi implicați mai direct cetățenii europeni în numirea politicienilor care conduc instituțiile UE și își proiectează politicile?
 • Modul opac în care au fost distribuite cele mai importante posturi ale UE în urma alegerilor din Parlamentul European din mai – când s-a înregistrat în mod excepțional o rată de participare de peste 50% a alegătorilor europeni – a arătat că acest lucru este necesar.
 • Trebuie să oferim claritate, odată pentru totdeauna, cu privire la procesul de desemnare a unui „spitzenkandidat“ – prin care doar capul de listă al unui partid poate deveni președinte al Comisiei Europene, dar și dacă ar trebui să existe liste europene transnaționale de candidați la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European.
 • De asemenea, ar trebui să ne întrebăm dacă există modalități de îmbunătățire a procesului decizional în Parlamentul European și în Consiliul European pentru a le face mai transparente, mai democratice și mai inteligibile pentru public.
 • Atunci când vine vorba de finanțarea UE, putem face procesul prin care sunt alocați banii mai logic și mai robust, cu ambele organisme legislative egale, astfel încât să putem evita conflicte interminabile?
 • Conferința despre viitorul Europei poate ajuta la soluționarea acestor întrebări dacă stabilim mandatul și organizarea acesteia cât mai curând posibil. Pentru a avea succes, Parlamentul European ar trebui să conducă acest proces. Ar trebui să implice toate țările europene, fiecare instituție europeană, ONG-uri și organizații cetățenești și, cel mai important, cetățenii înșiși.
 • Nu avem timp de pierdut. Există o discuție despre schimbările potențiale ale tratatelor europene, dar nu ar trebui să lăsăm acest lucru să devină o condiție necesară pentru îmbunătățirea modului în care funcționează UE acum. Multe lucruri pot fi modificate, fără amânare.
 • Cetățenii europeni așteaptă o Europă mai bună, dar și o Europă diferită. Împreună, putem construi o UE mai puternică, mai participativă, care este gata să acționeze. Am primit șansa de a duce Europa înainte. Trebuie să ducem la bun sfârșit această misiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here