Criza economică provocată de pandemie își va arăta adevărata față abia la finalul anului. Analiștii economici atrag atenția că executivul ar trebui să aplice cât mai rapid măsurile de sprijin adoptate în ședințele de guvern. O mulțime de afaceri s-au închis deja definitiv, ceea ce înseamnă că multe persoane au rămas fără un loc de muncă. De asemenea, pentru românii care și-au amânat ratele sau pentru companiile care au amânat plata taxelor, sfârșitul acestui an va fi foarte împovărat.

Criza generată de pandemie va erupe abia la iarnă, susțin mai mulți economiști, consultați de Digi24. Abia atunci se va vedea și impactul majorarii pensiilor și alocațiilor, iar măsurile anunțate de Guvern pentru companii nu ajută cu nimic dacă acestea rămân doar pe hârtie.„Veștile nu sunt bune și avem foarte multe riscuri la orizont. Pe finalul acestui an ne așteptăm la probleme pentru companii, de aceea există riscul ca salariile să scadă sau chiar șomajul să crească și în acest context, din păcate gospodăriile din România, familiile, nu sunt pregătite pentru că nu au investiții care să producă pentru ele”, spune analistul economic Iancu Guda.

Cât de repede vor ajunge la acele companii granturile și măsurile de finanțare? De la o ordonanță pe hârtie până a fi trase acele granturi și utilizate de companii este cale lungă”, atrage atenția și Adrian Bența, expert în fiscalitate.

*Deficit bugetar între 7 și 10%

Statul a cheltuit mai mult decât a încasat de la începutul anului și până acum, iar viitorul incert ar putea crește și mai mult deficitul bugetar.

Guvernul lucrează pe un scenariu cu un deficit bugetar cuprins între 2 și 3% din PIB. Banca Națională a României și Comisia Europeană spun însă că deficitul va fi mult mai mare, undeva la aproximativ 6% din PIB.

Avem deja un deficit la primele 6 luni de 4,6%, este hazardat să spui că vei avea sub 5% deficit pentru întreg anul”, arată Iancu Guda, analist economic.

Undeva la 7% este un procent previzibil pentru situația actuală, dar dacă se prelungește în continuare scadența taxelor, atunci deficitul va fi mai mare de 7%, probabil se va duce într-un 10%”, prognozează expertul Adrian Bența.

Analiștii spun că guvernul a luat unele măsuri bune pentru a asigura lichiditate în piață. Una dintre acestea ar fi amânarea termenului de plată a taxelor pentru companii până în 25 octombrie. Probleme vor fi atunci când unele firme nu vor avea bani să plătească aceste dări.

Vom vedea în 26 octombrie câte dintre aceste companii își vor permite să plătească acele taxe și câte vor intra sau nu în lipsă de lichiditate și poate insolvență, faliment”, spune Adrian Bența.

*Reluarea activității abia peste 2-3 ani

Ministrul de finanțe a declarat în repetate rânduri că economia României va avea o revenire în V, adică după o scădere bruscă, o creștere la fel de bruscă. Analiștii nu sunt prea convinși de acest lucru.

Dilema este alta, cât de adânc este V-ul și panta de revenire, adică intesitatea, cât de repede revine. Dacă avem un 2020 dezastruos și revenim lent abia în 2021 nu e deloc bine”, spune Iancu Guda.

„Văd o revenire în U, o adâncire punctuală undeva în noiembrie, decembrie a căderii activității economice și o reluare a activității în 2-3 ani”, spune Adrian Bența.

*Părerile românilor

Măsuri e ușor de spus, să luăm măsuri, dar trebuie să vină cu niște planuri, idei concrete, că toată lumea vrea măsuri, dar nimeni nu propune nimic, autoritățile, guvernul în special”, spune un tânăr.

Ar putea să ajute mai mult dacă s-ar și aplica cum trebuie, dar din păcate, una este intenția legislativă și alta este aplicarea birocratică și punerea în practică ineficientă și mare consumatoare de timp și de resurse. Concedieri vor fi, pentru că vor fi multe sectoare afectate. Va fi diminuarea economică pe multe domenii și va afecta în valul doi și alte domenii”, arată un alt bărbat.

Potivit estimărilor BNR, în trimestrul al doilea vom vedea cele mai grave efecte ale crizei. Vom avea o scădere economică de aproximativ 14 la sută, iar evoluția ulterioară va depinde de cât de gravă va fi criza din sănătate. Ministrul finanțelor estimează că pe ansamblul întregului an vom avea o scădere cuprinsă între doi și trei la sută, estimare catalogată drept optimistă de mulți economiști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here