Sursa: Tion.ro

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, medicul Virgil Musta, a făcut, la început de an școlar, câteva recomandări pentru prevenirea infecțiilor cu coronavirus. Printre îndrumările doctorului Musta, cea mai importantă se referă la calitatea aerului: aerisiți clasele pentru a reduce cantitatea de virus.

Medicul timișorean Virgil Musta atrage atenția că riscul de contaminare în școală este cât se poate de real. Tocmai din acest motiv, specialistul recomandă ca, în cazul copiilor cu risc sau al celor care au persoane vulnerabile în familie, orele să se facă online, scrie ziare.com.

Măsurile sunt importante, dar riscul de contaminare există, indiferent ce măsuri se iau. Trebuie să ne asumăm acest risc si să trimitem copiii la școală dacă nu avem factori de risc în familie”, a explicat dr. Musta.

Medicul, care coordonează secția COVID-19 de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, a explicat că în cazul copiilor care merg la școală, măștile sunt importante, dar cea mai importantă măsură este igiena.

Școala trebuie să asigure condițiile că să nu devină focar de infecție, să fie distanțați copiii, să se recomande copiilor purtarea măștii, pentru cei care pot face acest lucru. Este recomandabil ca la clasele mari să se poarte masca permanent, iar la clasele mici să se recomande purtarea măștii cat se poate de mult. Cea mai importantă este igiena mâinilor, igiena tegumentelor. În momentul în care merg în pauză, când mănâncă să fie foarte atenți la acest aspect”, a mai arătat Virgil Musta.

*Aerisirea sălilor de clasă, scade riscul apariției unor cazuri grave de boală

Medicul a mai subliniat că e important ca sălile de clasă să fie aerisite pentru ca în cazul unei contaminări, contează și cantitatea de virus „încasată”.

Clasele trebuie să fie aerisite astfel încât chiar dacă este o persoană contaminată, cantitatea de virus să fie mică si să se evite contaminarea în masă a persoanelor. Cantitatea de virus are două influențe importante în acest context. Pe de o parte, dacă este cantitate mică de virus nu se contaminează decât persoanele din jurul persoanei contaminate. Pe de altă parte, o contaminare mică la debutul bolii duce la o formă ușoară a bolii. O contaminare masivă duce de cele mai multe ori la o formă severă a bolii. E adevărat, depinde și de imunitatea organismului, dar cantitatea de virus este un factor important în forma și evoluția bolii”, a mai arătat medicul Virgil Musta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here