Casă de protocol a lui Ceaușescu, la vânzare pentru 2,7 milioane de euro

Casa Neuman din Arad, care a fost proprietatea uneia dintre cele mai prestigioase familii din istoria orașului și folosită, după confiscarea de către comuniști, drept reședință de protocol a familiei Ceaușescu, a fost scoasă la vânzare pentru un preț care pornește de la 2,7 milioane de euro, scrie News.ro.

Clădirea, ridicată între anii 1925 și 1926, a fost Casă de Oaspeți a județului Arad în perioada comunistă, iar din 2000 a fost retrocedată moștenitorilor. A fost evaluată de Artmark între 3 și 3,5 milioane de euro.

Casa Neuman este o bijuterie arhitecturală care a impresionat de-a lungul timpului numeroși oameni de afaceri, artiști sau șefi de stat.

Construcția are structură în formă de U, cu fațada principală marcată de o intrare neoclasică grandioasă, cu fronton și patru coloane. Interiorul păstrează fastul secolului trecut: vitralii viu colorate, migălos lucrate, sculpturi în lemn, stucaturi alambicate, șeminee și multe alte elemente decorative. Actualul proprietar a efectuat o serie de lucrări de renovare și consolidare (adâncire și izolare demisol, înălțare mansardă, reparare fațadă ș.a.).

Casa beneficiază de un proiect de remodelare integrală și transformare a imobilului în hotel cu 23 de camere, 4 apartamente, restaurant și SPA. Amplasarea clădirii este ideală pentru funcțiunea de hotel, în centrul orașului Arad, vis a vis de Palatul Szantay. Curtea interioară generoasă poate fi transformată într-o grădină de vară.

Ascensiunea familiei Neuman a început la jumătatea secolului al XIX-lea, când frații Adolf, Daniel și Samuilă s-au stabilit la Arad și au fondat în 1851 o mică distilerie la marginea orașului, care a devenit curând o adevărată fabrică, extinsă în 1862 cu o moară cu aburi. Dezvoltarea economică din anii care au urmat a fost exploatată cu istețime de către frați, care au deschis o filială și la Viena. Faima platformei industriale arădene s-a răspândit în tot Imperiul și a stârnit curiozitatea împăratului Franz Joseph, care a venit să o vadă în 1884. În urma vizitei, suveranul a acordat familiei rangul nobiliar („Végvári”). Certificatul de acordare a titlului de baron tuturor membrilor familiei a fost emis în septembrie 1913, fiind semnat de împăratul și regele Franz Joseph și prim-ministrul Tisza István.

Aradul a beneficiat enorm de pe urma ascensiunii și consolidării imperiului Neuman, industriașii fiind printre cei mai mari plătitori de impozite.

În 1935, Francisc Neuman, în vârstă de 25 de ani, preia afacerile familiei de la fratele său, Eduard, care conducea Fabrica de spirt și drojdie și care a emigrat în Cuba. Baronul Francisc a sporit averea familiei, dar a fost și martorul neputincios al pierderii sale, în 1948, odată cu naționalizarea. A plecat în Elveția fără niciun ban, de acolo la Salzburg și apoi în SUA.

Familia Neuman a sprijinit financiar ridicarea impozantului Palat Cultural inaugurat în 1913 și a altor palate, veritabile bijuterii ale centrului Aradului până în zilele noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here