Cât de mult trebuie să ne sperie noua variantă de coronavirus? De ce unii experți o consideră „îngrozitoare”

Sursa: Pixabay

Ne-am întors pe un teritoriu familiar: o îngrijorare tot mai mare cu privire la o nouă variantă de coronavirus, notează BBC, care cartografiază ceea ce se știe în acest moment despre Omicron, de unde temeri atât de ridicate încât au dus inclusiv la izolarea de restul lumii a unor țări și cum se duce lupta în acest moment.

<< Cea mai recentă variantă este cel mai puternic mutant descoperit până acum – și are o listă atât de lungă de mutații încât a fost descrisă de un om de știință drept „oribilă”, iar altul mi-a spus că este cea mai rea variantă pe care au văzut-o.

Sunt primele zile și cazurile confirmate încă sunt concentrate în cea mai mare parte într-o provincie din Africa de Sud, dar există indicii că s-ar fi putut răspândi și mai mult.

Apar rapid întrebări cu privire la cât de repede se răspândește noua variantă, capacitatea sa de a ocoli o parte din protecția oferită de vaccinuri și ce ar trebui făcut în acest sens.

Există multe speculații, dar foarte puține răspunsuri sunt clare.

Ce știm

Varianta a fost numită Omicron de către Organizația Mondială a Sănătății, urmând tiparul numelor de cod grecești, precum variantele Alpha și Delta.

De asemenea, a cunoscut mutații incredibil de puternice. Profesorul Tulio de Oliveira, directorul Centrului pentru Răspuns și Inovare la Epidemii din Africa de Sud, a spus că există o „constelație neobișnuită de mutații” și că este „foarte diferită” de alte variante care au circulat.

„Această variantă ne-a surprins, are un salt mare în evoluție [și] mult mai mult mutații de ne așteptam”, a spus el.

Într-un briefing pentru presă, profesorul de Oliveira a spus că au existat 50 de mutații în total, mai mult de 30 fiind la proteina spike, care este ținta majorității vaccinurilor și cheia pe care virusul o folosește pentru a debloca ușa de la celulele corpului nostru.

Mărind și mai mult la domeniul de legare la receptor (aceasta este partea virusului care face primul contact cu celulele corpului nostru), are 10 mutații, în comparație cu doar două în cazul variantei Delta care a măturat lumea.

Acest nivel de mutație a venit cel mai probabil de la un singur pacient care nu a putut să învingă virusul.

O mulțime de mutații nu înseamnă automat ceva rău. Este important să știm ce fac, de fapt, acele mutații.

Dar îngrijorarea este că acest virus este acum radical diferit de cel original care a apărut în Wuhan, China. Aceasta înseamnă că vaccinurile, concepute folosind tulpina originală, ar putea să nu fie la fel de eficiente.

Unele dintre mutații au mai fost văzute înainte și la alte variante, ceea ce oferă o perspectivă asupra rolului lor probabil în această variantă nouă.

De exemplu, N501Y pare să faciliteze răspândirea unui coronavirus. Există unele care îngreunează recunoașterea virusului de către anticorpi și ar putea face vaccinurile mai puțin eficiente, dar există altele care sunt complet noi.

Profesorul Richard Lessells, de la Universitatea KwaZulu-Natal, din Africa de Sud, a declarat: „Suntem preocupați că acest virus ar putea avea o transmisibilitate sporită, o capacitate sporită de a se răspândi de la o persoană la alta, dar ar putea, de asemenea, să ocolească părți ale sistemului imunitar”.

Au existat multe exemple de variante care au părut înfricoșătoare pe hârtie, dar fără să se și aleagă ceva de ele. La începutul anului, în topul preocupărilor a fost varianta Beta pentru că se descurca cel mai bine la a scăpa de sistemul imunitar. Dar, în cele din urmă, a fost Delta, care se răspândea mai rapid, cea care a pus stăpânire pe lume.

Profesorul Ravi Gupta, de la Universitatea din Cambridge a declara că „Beta a fost o evadare imunitară și nimic altceva, Delta a avut infecțiozitate și o evadare imunitară modestă; aceasta le poate avea pe ambele în grade ridicate”.

Studiile științifice din laborator vor oferi o imagine mai clară, dar răspunsurile vor veni mai repede din monitorizarea virusului în lumea reală.

Este încă devreme să tragem concluzii clare, dar există deja semne care provoacă îngrijorare.

Au fost 77 de cazuri pe deplin confirmate în provincia Gauteng, din Africa de Sud, patru cazuri în Botswana și unul în Hong Kong (care este direct legat de călătoriile în Africa de Sud). Israel și Belgia au raportat, de asemenea, cazuri.

Cu toate acestea, există indicii că varianta s-a răspândit și mai larg.

Această variantă pare să dea rezultate ciudate (cunoscute sub numele de abandon al genei S) în testele standard și care pot fi folosite pentru a urmări varianta fără a face o analiză genetică completă.

Aceasta sugerează că 90% din cazurile din Gauteng ar putea fi deja această variantă și „s-ar putea să fie deja prezentă în majoritatea provinciilor” din Africa de Sud.

Dar asta nu ne spune dacă se răspândește mai repede decât Delta, este mai gravă sau în ce măsură se poate sustrage protecției imunitare care vine de la vaccinare.

De asemenea, nu ne spune cât de bine se va răspândi varianta în țările cu rate de vaccinare mult mai mari decât rata de 24% din Africa de Sud (pe chemă completă), deși un număr mare de oameni din țară au avut Covid.

Deci, deocamdată, am rămas cu o variantă care ridică preocupări semnificative în ciuda unor goluri uriașe în cunoștințele noastre, care trebuie urmărită îndeaproape și care ridic întrebări serioase despre ce e de făcut și când. Lecția pandemiei este că nu poți aștepta întotdeauna până când ai toate răspunsurile. >>

Războiul din UE pentru suveranitate este abia începutul. Cazul „Michel Barnier vs. Michel Barnier”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here