Cât durează, cum afectează, ce soluții sunt? Opt lucruri de știut despre scurgerile de gaz din conductele Nord Stream

<< Suspectatul sabotaj va elibera cantități mari de metan, dar este o „bulă mică” în comparație cu ceea se emite la nivel global, în fiecare zi >>, scriu Karl Mathiensen și Zia Weise, pentru Politico.eu.

<< Aparentul sabotaj al ambelor gazoducte Nord Stream ar putea fi unul dintre cele mai grave accidente industriale cu metan din istorie, au spus, miercuri oamenii de știință, dar nu este un dezastru climatic major.

Metanul – un gaz cu efect de seră de până la 80 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon – scapă în atmosferă din trei zone fierbinți de la suprafața Mării Baltice, dintre care cea mai mare, potrivit armatei daneze, avea un kilometru diametru.

Marți seară, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat „sabotajul” și „perturbarea deliberată a infrastructurii energetice europene active”.

Este, de asemenea, un atac asupra mediului global.

Iată opt întrebări-cheie cu privire la impactul scurgerilor.

  1. Cât metan era în conducte?

Nicio agenție guvernamentală din Europa nu ar putea spune cu siguranță cât de mult gaz era în conducte.

„Nu vă pot spune clar, deoarece conductele sunt deținute de Nord Stream AG, iar gazul provine de la Gazprom”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului german al Climei și Economiei.

Cele două conducte Nord Stream 1 erau în funcțiune, deși Moscova încetase livrările de gaze în urmă cu o lună, și ambele au fost lovite. „Se poate presupune că este o cantitate mare” de gaz în acele magistrale, a spus oficialul german. Doar una dintre magistralele Nord Stream 2 a fost lovită. Nu era în funcțiune, dar anul trecut fusese umplută cu 177 de milioane de metri cubi de gaz.

  1. Cât se eliberează?

Estimările privind gazul total din conductele care au scurgeri variază de la 150 de milioane de metri cubi la 500 de milioane de metri cubi. Intervalul mediu al acestor estimări indică o scurgere de aproximativ 200.000 de tone de metan, potrivit lui Paul Balcombe, lector în inginerie chimică la Imperial College London.

Kristoffer Böttzauw, directorul Agenției Daneze pentru Energie, a declarat miercuri că scurgerile ar echivala cu aproximativ 14 milioane de tone de CO2, aproximativ 32% din emisiile anuale ale Danemarcei.

Agenția Federală de Mediu din Germania a estimat că scurgerile vor duce la emisii de aproximativ 7,5 milioane de tone echivalent CO2 – aproximativ 1% din emisiile anuale ale Germaniei. De asemenea, agenția a menționat că nu există „mecanisme de etanșare” de-a lungul conductelor, „deci, după toate probabilitățile, va scăpa întregul conținut al conductelor”.

Deoarece cel puțin una dintre scurgeri se află în apele daneze, Danemarca va trebui să adauge aceste emisii la bilanțul său climatic, a spus agenția.

Dar nu este clar dacă tot gazul din conducte va fi, de fapt, eliberat în atmosferă. Metanul este, de asemenea, consumat de bacteriile oceanice în timp ce trece prin coloana de apă.

  1. O comparație cu episoade similare din trecut

Cea mai mare scurgere înregistrată vreodată în SUA a fost scurgerea din 2015 din Aliso Canyon, de aproximativ 90.000 de tone de metan, în câteva luni. Cu estimările superioare a ceea ce ar putea fi eliberat în Marea Baltică, de peste două ori mai mult, dezastrul din această săptămână ar putea fi „fără precedent”, a spus David McCabe, de la Clean Air Task Force.

Jeffrey Kargel, de la Institutul de Cercetare Planetară din Tucson, Arizona, a declarat că scurgerea a fost „cu adevărat tulburătoare. Este cu adevărat absurd, o crimă ecologică, dacă a fost un act deliberat”.

  1. Va avea un efect semnificativ asupra temperaturilor globale?

„Cantitatea de gaz pierdută din conductă este evident mare”, a spus Kargel. Dar „nu este dezastrul climatic care s-ar putea crede”.

Emisiile globale de carbon anuale sunt de aproximativ 32 de miliarde de tone, deci aceasta reprezintă o mică parte din poluarea care provoacă schimbările climatice. Chiar „pălește” în raport cu cumulul de mii de surse industriale și agricole de metan, care încălzesc planeta.

„Aceasta este o mică bulă în ocean în comparație cu cantitățile uriașe de așa-numit metan fugar, care sunt emise în fiecare zi în întreaga lume din cauza unor lucruri precum fracking-ul, exploatarea cărbunelui și extracția petrolului”, a spus Dave Reay, directorul executiv al Institutului Edinburgh pentru Schimbări Climatice.

Lauri Myllyvirta, analist principal la Centre for Research on Energy and Clean Air, a afirmat că este aproximativ comparabilă cu cantitatea de metan scursă din întreaga infrastructură de petrol și gaze a Rusiei într-o săptămână de lucru.

  1. Este afectat mediul local?

Cât timp gazul încă se scurge, imediata apropiere este un loc extrem de periculos. Aerul care conține mai mult de 5% metan poate fi inflamabil, a spus Rehder, deci riscul unei explozii este real. Metanul nu este un gaz toxic, dar concentrațiile mari pot reduce cantitatea de oxigen disponibil.

Traficul maritim a fost restricționat de la o rază de 5 mile marine în jurul scurgerilor. Acest lucru se datorează faptului că metanul din apă poate afecta flotabilitatea și poate sparge corpul navei.

Animalele marine din apropierea gazului care scapă pot fi prinse și ucise – în special înotătorii mici, cum ar fi meduzele, a spus Rehder. Dar nu sunt anticipate efecte pe termen lung asupra mediului local.

„Este un caz fără precedent”, a spus el. „Dar, din ceea ce înțelegem acum, aș crede că efectele locale asupra vieții marine din zonă sunt destul de mici.”

  1. Ce se poate face?

Unii au sugerat că gazul rămas ar trebui să fie pompat, dar un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei și Climatului german a spus miercuri că acest lucru nu este posibil.

Odată ce conducta s-a golit, „se va umple cu apă”, a adăugat purtătorul de cuvânt. „În acest moment, nimeni nu poate intra sub apă – pericolul este prea mare din cauza metanului care scapă”.

Orice reparație ar fi responsabilitatea proprietarului conductei Nord Stream AG, au spus germanii.

  1. Ar trebui să-i dea foc?

Nu numai că ar arăta impresionant, dar aprinderea gazului ar reduce enorm impactul scurgerii asupra încălzirii globale. Metanul este format din carbon și hidrogen, când este ars creează dioxid de carbon, care încălzește planeta între 30 și 80 de ori mai puțin pe tonă decât metanul. Arderea, așa cum este cunoscută, este o metodă comună pentru reducerea impactului scăpării metanului.

Dintr-o perspectivă climatică pură, are sens să-i da foc metanului care scapă. „Da, cu siguranță – va ajuta”, a spus Piers Forster, directorul Priestley International Center for Climate de la Universitatea din Leeds.

Dar ar exista probleme de siguranță și potențiale preocupări de mediu, inclusiv poluarea aerului de la ardere. „Având în vedere uscatul din apropiere – în special insula locuită și turistică, Bornholm –, nu te-ai aventura la așa ceva”, a spus Rehder.

Niciun guvern nu a indicat încă faptul că acest lucru este luat în considerare.

  1. Cât va dura și ce urmează?

„Ne așteptăm ca acest gaz să se scurgă din conducte până la sfârșitul săptămânii. După aceea, în primul rând din partea daneză, vom încerca să ieșim și să investigăm cauza, să ne apropiem de conducte, ca să putem investiga în mod corespunzător. Putem face asta când scurgerea de gaz s-a oprit”, a declarat presei locale directorul Agenției Daneze pentru Energie, Böttzauw.>>

Germania îşi va intensifica vigilenţa asupra protecţiei infrastructurii critice după presupusele ”acte de sabotaj” care au vizat Nord Stream 1 şi 2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here