Un studiu realizat de cercetătorii din cadrul Universității București arată că virusul SARS-CoV-2 rămâne ore bune detectabil pe pâine. Cercetătorii se așteptau ca acesta să fie distrus de procesele chimice din pâine, dar, spre surprinderea lor, virusul a fost detectat ore bune după contaminare. La studiu au mai participat Institutul National de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș” și Institutul de Virusologie „Ștefan S. Nicolau”.

Descoperirea pune o întrebare uriașa autorităților din domeniu, respectiv Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului și Direcției de Sănătate Publică. În Romania, spre deosebire de alte țări, mai mult de jumătate din pâinea vândută este neambalată (în România se produce zilnic o cantitate de aproximativ 4.000 de tone de pâine). Prin urmare, clienții pot să pună mâna direct pe produse și să aleagă ce pâine vor sau să renunțe la ea; evident că cei care sunt infectați vor contamina cu virus activ pâinea.

Așa cum au arătat specialiștii, încă de la începutul epidemiei, SARS-CoV-2 este „air-borne”, adică este prezent în aer și în picăturile extrem de fine pe care le producem când vorbim. Ori, gravitațional, aceste picături ajung pe produsele care sunt expuse. De aceea, este indicat să ne spălam pe mâini, să spălam obiectele pe care le ating și alte persoane și să curățam zonele expuse contaminării. Fructele, legumele trebuie și pot fi curățate. Din nefercire, pâinea neambalata nu poate fi „spălată”.

Studiul arată, de asemenea, că virusul nu poate să străbată ambalajul. Astfel, s-a constatat că, desi virusul a fost detectat pe ambalaj în intervalele măsurate, nu a fost detectat și pe fața interioară a ambalajului. Deci, după ambalare, pâinea nu mai poate fi contaminată. Studiul Universității București propune, astfel, o soluție simplă și anume ambalarea pâinii.

Studiul, realizat de un colectiv interdisciplinar de cercetători coordonat de Centrul 3NanoSAE din cadrul Universității București, și-a propus să determine persistenta și riscul de transmitere a virusului SARS-CoV-2, agentul COVID-19, prin intermediul suprafețelor de polietilena/polipropilena utilizate la ambalarea produselor de panificație.

În prima etapa de cercetare au fost colectate secreții de tract respirator superior de la pacienți spitalizați la Institutul National de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș” din București, confirmați pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2. Aceste probe biologice au fost utilizate pentru pregătirea suspensiilor cu care au fost contaminate materialele folosite la ambalarea produselor de panificație.

Punga de ambalaj a fost tăiată în pătrate cu latura de aproximativ un centimetru. De asemenea, s-au decupat bucăți de coaja de pâine cu grosimea de 3-4 mm și cu diametrul de 8 mm.

În fiecare godeu al unei placi cu șase godeuri (folosite pentru experiment) au fost adăugate cate doua bucăți de punga/pâine. Punga și pâinea au fost sterilizate cu UV pe fiecare parte. Ulterior, pe fiecare bucata de punga, respectiv de pâine, s-a adăugat o anumită cantitate de proba biologica (de SARS-CoV-2), fiind menținut contactul timp de 30 de minute, o oră, respectiv trei ore.

După fiecare dintre aceste intervale de timp, s-a recurs la detectarea noului coronavirus, cu care probele au fost puse în contact. Pentru acest test s-a folosit metoda Real Time PCR (utilizandu-se kitul Z-Path-nCOV-2019). Rezultatul experimentului, arata cercetătorii de la Universitatea București: „A fost decelata prezenta virusului pe fata externa a pungii și pe pâine, la toate intervalele de timp selectate”. Virusul nu a fost însă descoperit și pe fata interna a pungii.

De asemenea, a fost descoprit virusul pe toate secțiunile de pâine, la toate intervalele de timp măsurate.

Cercetătorii din cadrul Universității București arata că rezultatele studiului ar putea fi de folos în găsirea unor soluții privind siguranță alimentara, având în vedere epidemia provocata de noul coronavirus.

În concluzie, arata specialiștii, după ambalarea în folie de plastic (fară perforații), produsele de pâine nu mai sunt expuse riscului contaminării cu noul coronavirus.

*Cât rezista SARS-CoV-2 pe diferite suprafețe

Același studiu mai arata că, pe exteriorul măștii chirurgicale, noul coronavirus poate rezista până la șapte zile. Pe bani sau pe hârtie, virusul se poate menține până la patru zile, dar în funcție de o anumită temperatura și de un anume grad de umiditate. Și pe sticla rezista tot patru zile, mai arata cercetarea amintita.

Pe suprafețele de plastic s-a sesizat că virusul rezistă până la 72 de ore, în timp ce pe suprafețele de inox, țesătură sau lemn, doar 48 de ore. În schimb, pe ambalajele de carton virusul se poate menține timp de 24 de ore. Pe cupru, patru ore, iar pe hârtie igienica, în funcție de temperatura și umiditate, poate rezista trei ore.

Colectivul de cercetare a fost coordonat de prof. univ. dr. fiz. Ioan Stamatin, directorul Centrului 3NanoSAE, și reunește specialiști de la Universitatea din București (CSI Cornelia Nichita, prof. univ. dr. ing. Eden Mamut), de la Institutul de Virusologie „Ștefan S. Nicolau” (CS I Carmen Diaconu și CS I Coralia Bleotu) și de la Institutul National de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș” (Dr. Liliana Preotescu).

Sursa: ziare.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here