Cătălin Predoiu explică stadiul extrădării în cazul marilor fugari: Ghiță, Rizea, Iorgulescu jr, Adamescu jr, Popoviciu, Săvulescu, Alina Bica

Inquam Photos / Ilona Andrei

Într-o conferință de presă susținută marți, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a trecut în revistă și situația procedurilor de extrădare în cazul marilor fugari. El a prezentat și pierderile sistemului judiciar pe frontul Covid-19, dar și stadiul restaurării legislației maltratate de „regimul Dragnea”, informează ziaristii.com.

„De la ultima informare s-au procesat 122 de procese. 109 sunt dosare de extrădare activă, România e stat solicitant”, a spus Predoiu. Apoi a vorbit despre cele mai cunoscuți fugari.

  • Cazul Puiu Popoviciu: „Mandatul european de arestare a fost emis de Curtea de Apel București, se judecă un apel în Marea Britanie. Azi avem o informare neoficială că procurorii au informat că audierile în apel vor începe pe 15 martie 2021”.
  • Cazul Alexander Adamescu: „Instanța britanică a dispus predarea lui, urmează soluționarea unei întrebări – procedură particulară din legislația britanică. Procedura se va desfășura mai rapid. E mai degrabă un demers de tergiversare, ce pare să nu aibă șanse mari”.
  • Cazul Dragoș Săvulescu: „Curtea de Apel Napoli a respins executarea mandatului din România, a dispus executarea pedepsei în Italia și suspendarea executării pedepsei. Îmi exprim dezamăgirea față de decizia instanței. Poate aude ministrul italian al Justiției”.
  • Cazul Mario Iorgulescu: „Procedură pe cale directă între instanțe, nu avem detalii în acest moment”.
  • Cazul Alina Bica: „Mandat european de arestare, localizată în Italia, procedură pe cale directă între instanțe. Instanța italiană nu a transmis oficial detalii”.
  • Cazul Cristian Rizea: „Așteptăm procedurile din Republica Moldova”.
  • Cazul Sebastian Ghiță: „Ministerul Justiției a făcut cerere de extrădare în 2017, apoi a retras cererea de extrădare în iunie 2018 și martie 2019 ca urmare a deciziilor de la Curtea SUpremă și Curtea de Apel Ploiești. La acest moment nu există un mandat de arestare pe numele lui Sebastian Ghiță”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here