Caz în premieră: Inteligența artificială, folosită într-un furt masiv de la o companie energetică

Un program bazat pe inteligență artificială a fost folosit într-un furt masiv, de ordinul sutelor de mii de dolari, victimă căzându-i directorul unei companii energetice din Marea Britanie, relatează The Washington Post.

Cotidianul american subliniază că acesta pare a fi primul caz de jaf cu ajutorul inteligenței artificiale făcut public.

Hoții au folosit un program de imitare a vocii, având la bază tehnologia deepfake de reproducere a caracteristicilor umane.

Directorul unei companii energetice din Marea Britanie a crezut că vorbește la telefon cu șeful lui, care i-a cerut să transfere peste 240.000 de dolari într-un cont secret din Ungaria, în luna martie, conform firmei de asigurări franceze Euler Hermes, citată de Washington Post.

Firma de asigurări a refuzat să facă public numele companiei energetice.

Victima jafului a povestit pentru sursa citată că deși i s-a părut inițial puțin „ciudată” solicitarea primită prin telefon, vocea sintetizată reproducea însă izbitor vocea autentică a șefului său, încât nu a avut altă opțiune decât să dea curs cerinței.

„Infractorii vor folosi orice fel de unelte care să le permită să-și atingă obiectivele cât mai ieftin posibil”, a comentat cazul Andrew Grotto, de la Centrul pentru Politici Cibernetice de la Universitatea Stanford.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here