Vârstnică ucisă pentru că nu a renunțat la plângerea împotriva celui care o jefuise

Sursa: Pixabay

O pensionară din Ţibăneşti a fost ucisă pentru că a refuzat să se împace cu cel care o jefuise. Acesta a pândit-o în drum spre casă şi a înjunghiat-o, după care i-a ascuns cadavrul şi, în plus, probabil gândind să nu se irosească, i-a furat şi cumpărăturile. Trupul pensionarei a fost găsit în seara aceleiaşi zile de nepotul său, iar criminalul avea să fie reţinut abia după o lună. În primă instanţă, Vasile Mocanu a primit o pedeapsă relativ uşoară, recunoscându-şi faptele şi neavând antecedente penale, scrie Ziarul de Iași.

Elena Climu locuia de mai mulţi ani singură, izolată, la aproximativ 1,5 km de satul Ţibăneşti. Băiatul îi era stabilit în Spania, iar fata era şi ea la casa ei, copiii ţinând însă legătura frecvent cu ea. Deşi vârstnică, având 80 de ani împliniţi, femeia era într-o formă fizică bună, mergând frecvent în sat pentru a-şi face cumpărăturile.

Pentru a ajunge în sat, avea două variante: fie mergea pe un drum agricol o jumătate de kilometru până ieşea în drumul judeţean, fie, mai scurt, trecea peste pârâul Şacovăţ ce curgea prin spatele ogrăzii sale şi mai mergea pe un drum de aproximativ 1,5 km, pe buza pădurii. În marginea satului, drumul trecea pe lângă gospodăria lui Vasile Mocanu, acesta fiind singurul sătean cu care bătrâna, de mai mult timp, nu se înţelegea. În 2018, acesta îi intrase în casă, furându-i mai multe bunuri. După reclamaţie, acestea au fost găsite la domiciliul respectivului şi returnate femeii, dar Elena Climu, deşi rugată în fel şi chip, refuzase categoric să îşi retragă plângerea penală împotriva bărbatului de 56 de ani, care era astfel cercetat penal.

În august anul trecut, Elena Climu a mers ca de obicei în sat, de unde şi-a făcut câteva cumpărături mărunte: două pâini, 7 plicuri de nes, o sticlă mică de suc şi o pungă de pufuleţi. Înainte să se îndrepte spre casă, se oprise să se odihnească pe o bancă din faţa magazinului. Acolo şi-a făcut apariţia şi Mocanu, care i-a cerut din nou femeii să-l ierte pentru furt, oferindu-i într-un final şi 1.000 de lei. Banii nu i-ar fi prins rău pensionarei, pentru că mai avea în portofel doar 57 de lei, dar bătrâna a refuzat din nou orice înţelegere.

Mocanu a plecat, fără a mai spune nimic, ducându-se acasă. Când bătrâna s-a îndreptat la rându-i spre casă, pe drumul cel mai scurt, Mocanu a văzut-o trecând pe lângă gospodăria lui. Aflat în stare de ebrietate, şi încă înfierbântat de refuzul categoric al femeii. bărbatul a luat un cuţit cu lama de 17,5 cm şi a urmărit-o pe femeie aproape tot drumul. A atacat-o chiar în dreptul podeţului peste Şacovăţ, lovind-o o singură dată cu cuţitul, dar mortal. Imediat după aceea, Mocanu a târât-o pe pensionară în mărăcinişul de pe marginea drumului, la vreo 10 metri de locul agresiunii. I-a scormonit prin sacoşă şi i-a găsit portofelul, de unde a scos cei 57 de lei pe care bătrâna îi mai avea asupra ei, şi a plecat, pierzând pe drum cuţitul cu care lovise.

Întors în sat, Mocanu s-a oprit la un magazin, unde a achitat o datorie mai veche de 36 de lei, şi-a cumpărat două beri, şi a lăsat 3 lei bacşiş vânzătoarei. Nici nu avea să apună soarele în acea zi, că trupul pensionarei avea să fie găsit de nepotul său. Nu a fost greu, deoarece Mocanu ascunsese cadavrul superficial, iar pe scurta distanţă dintre locul agresiunii şi mărăciniş rămăseseră sandalele femeii, baticul şi sacoşa goală de cumpărături.

Mocanu a fost reţinut la exact o lună după agresiune, cuţitul fiind recunoscut de soţia acestuia şi de fiul său vitreg. Reţinut, Mocanu şi-a recunoscut imediat fapta, afirmând că o regretă. Ucigaşul a fost trimis în judecată în faţa Tribunalului pentru omor şi tâlhărie, în stare de arest. Judecătorii au luat în calcul în favoarea lui faptul că şi-a recunoscut fapta şi că, până la 55 de ani, nu mai avusese de-a face cu legea, furtul din casa Elenei Climu şi uciderea acesteia fiind primele infracţiuni comise.

Ca urmare, pedeapsa a fost orientată spre minimul legal. Pentru omor, la care pedeapsa este cuprinsă între 10 şi 20 de ani de închisoare, Mocanu a primit o pedeapsă de 12 ani de închisoare. La aceasta, s-a adăugat un an şi 4 luni de închisoare pentru tâlhărie. Apelul declarat de Mocanu împotriva sentinţei a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel miercuri, urmând să fie judecat la sfârşitul lunii viitoare.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here