Cazul George Floyd escaladează: Stare de asediu în Minneapolis, anchetă la New York după ce două maşini de poliţie intră în mulţime

Poliţişti în ţinută specială au acţionat sâmbătă seară împotriva manifestanţilor care încălcau interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii la Minneapolis, trăgând cu gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare pentru a-i îndepărta de un comisariat, a constata un fotoreporter al agenţiei France Presse, transmite Agerpres.

Guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, dornic să împiedice o nouă noapte de revolte, i-a prevenit pe manifestanţi că se vor găsi într-o „situaţie foarte periculoasă” dacă încalcă din nou starea de asediu.

Până în prezent, forţele de ordine, secundate de soldaţi din Garda Naţională, au stat în retragere, mai întâi pentru a nu deteriora mai mult atmosfera şi apoi fiindcă erau în număr insuficient, au recunoscut autorităţile.

Incidentul din New York

Între timp, imagini filmate la o manifestaţie în memoria lui George Floyd la New York surprind o maşină de poliţie care intră în mulţime, o scenă care a avut loc în cartierul Brooklyn, la intersecţia Flatbush Avenue cu St. Mark’s Street.

Scena a fost surprinsă în două înregistrări video, sâmbătă, din două unghiuri diferite.

Imaginile surprind un prim vehicul de poliţie care pare blocat în mijlocul drumului, huiduit şi în care se arunca cu obiecte.

Poliţiştii de la bord încearcă să îi determine pe manifestanţi să se dea înapoi.

Câteva momente mai târziu, o a doua maşină de poliţie soseşte la faţa locului şi se opreşte în dreapta primeia, după care accelerează, cu sirena urlând, către mulţime.

Anchetă

Scena a provocat numeroase reacţii, inclusiv în rândul politicienilor.

”Ei ar fi putut să-i omoare. Nu ştim câţi au fost răniţi. Nimeni nu trebuie să intre cu SUV-ul în mulţime”, a deplâns ulterior o aleasă democrată în Camera Reprezentanţilor, Alexandria Occasio-Cortez.

Primarul New Yorkului a luat la rândul său cuvântul, pentru a-i apăra pe poliţişti.

”Eu nu-i vor învinovăţi pe poliţiştii care încercau să facă faţă unei situaţii absolut imposibile”, a declarat Bill de Blasio.

”În primul rând oameni care veneau către această maşină de poliţie sunt cei care au făcut o alegere proastă şi care au creat o situaţie de nesusţinut. Aş fi preferat ca ofiţerii să găsească altă abordare, însă să începem cu începutul. Manifestanţii din această înregistrare video au acţionat prost înconjurând maşina poliţiei. Punct”, a declarat el.

O anchetă cu privire la acest incident este în curs, potrivit CNN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here