Ce medicamente sunt folosite de medicii din spitalele românești împotriva COVID-19

De la primul caz de COVID-19 confirmat în România, pe 26 februarie, au fost folosite mai multe tratamente prin care medicii au încercat să țină virusul sub control si să amelioreze starea pacienților. Schemele de medicamentatie s-au schimbat frecvent în ultimele șase luni, pe măsură ce au fost descoperite mai multe despre boală.

Medicul Virgil Musta a făcut declarații pentru Ziare.com, explicând care sunt tratamentele care se folosesc în momentul actual în România și care este randamentul lor.

*În prezent, spitalele folosesc ce au

Virgil Musta explică că nu se folosește același medicament în toate spitalele din România și că totul depinde de ce au unitățile medicale la dispoziție.

Depinde de spital. Se poate folosi Kaletra, pentru că unele spitale doar Kaletra au. Unele au Plaquenil. Noi avem și Remdesivir, am primit donație intial pentru patru pacienți, acum cred că s-a extins, avem pentru aproximativ 40 de pacienți. Avem Favipiravir, donație de la guvernul Japoniei. Noi, ce putem procura în spital, sunt Kaletra și Plaquenil”, explică Virgil Musta.

Antiviralele folosite pentru HIV, blocate

La începutul pandemiei, medicii le administrau pacienților diagnosticați cu COVID-19 antivirale folosite și în infecția cu HIV, dar acest lucru nu mai este posibil.

Prima dată, noi am folosit un Dunavir Cobicistat, numai că firma Jhonson&Jhonson nu și-a asumat folosirea acestor medicamente în SARS-CoV-2, ci doar în infecțiile HIV și atunci nu ne-au mai permis să folosim medicamentele lor pentru această patologie”, declară Virgil Musta.

*Anticoagulantele, parte din schema de tratament

Anticoagulantele nu au fost incluse de la bun început, dar acum fac parte din tratamentul standard.

Noi le-am introdus destul de precoce, la trei săptămâni, maxim o lună de la izbucnirea pandemiei la noi în tară. Acum este standard. Toți pacienții care prezintă de la forme ușoare în sus primesc anticoagulante”, spune Virgil Musta.

*Corticoterapia, folosită în reducerea inflamației

Primele studii au sugerat că nici corticoterapia nu ar da randament, dar după ce Oxford a prezentat un studiu prin care a demonstrat cat de benefice sunt aceste tratamente, s-a ajuns la un acord, în întreaga lume, să fie folosite ca antiinflamator, după cum explică Virgil Musta.

Noi folosim corticoterapia aproape de la început. Foloseam și înainte, pentru gripă, la formele severe cu insuficiență respiratorie, pentru că mecanismul inflamator este foarte asemenator. Ajută la reducerea inflamației în general, atât a plămânilor, cat și a altor organe”, adaugă medicul.

Virgil Musta mai specifică că și ventilația intră tot în categoria tratamentelor. El adaugă că antibioticele nu sunt folosite.

*Schema actuală – în unele cazuri eficientă, în altele nu

Întrebat despre eficiența tratamentelor care se administrează în momentul actual în spitalele din România, Virgil Musta spune că „nicio schemă nu e miraculoasă și extraordinar de eficientă”.

Sunt variante în funcție de cazul particular al omului respectiv. Nu tratăm doar boala, ci și omul. În funcție de afecțiuni, de cum influențează virusul organismul, noi avem niște criterii de analiză în funcție de care stabilim tratamentul optim. În unele cazuri, tratamentul funcționează, în alte cazuri, din nefericire, nu, pentru că evoluează atât de rapid, iar anumiți oameni vin târziu. Cu cat pacientul vine mai repede, cu atât mai mare e șansa să apucăm să îi administrăm tratamentul si să își facă și efectul. Sunt cazuri în care vin tardiv și nu mai ai ce să le faci pentru că boala evoluează sever și decedează„, declară Virgil Musta.

*COVID-19: Ce procese implică boala și cum se decide tratamentul?

COVID-19 este o boală virală, pentru care se administrează tratament antiviral și patogenic. Sunt două procese patogenice, unul pe mecanismul antiinflamator și altul pe mecanismul de coagulare. În funcție de pacient și de mecanismul care predomină, care e prezent la pacientul respectiv, se da tratamentul patogenic, care poate fi cu anticoagulante sau cu corticoterapie.

Tratamentul, în orice boală, mai ales la infecțioase, este cel etiologic, adică împotriva cauzei. Pe lângă asta, se da tratamentul patogenic, adică care influențează mecanismele din organism pe care agentul patogen le declanșează, iar aici intervin cele două mecanisme, de coagulare și de inflamație. Pe lângă asta, este tratamentul simptomatic. De exemplu, dacă pacientul tușește, i se dau medicamente pentru tuse, dacă face febra, se administrează medicamente pentru febră„, exemplifică Virgil Musta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here