Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională, a analizat, într-un interviu acordat ziare.com, mizele întâlnirii bilaterale Iohannis-Trump și beneficiile concrete obținute de România și SUA în urma vizitei președintelui român la Washington.

În primul rând, fostul consilier prezidențial consideră că pentru SUA miza principală a fost chestiunea super-strategică a tehnologiei 5G.

Înțeleg că România este printre primele țări, poate chiar prima țară europeană care semnează un astfel de memorandum. În plus, SUA au dorit o consolidare a cooperării cu țară noastră pe mai multe domenii, apărare armata și cibernetică, securitate energetică, comerț, explică Iulian Fota.

Este pentru prima dată când la întâlnirea de la Casă Albă, pe lângă președintele SUA, participă și reprezentanți importanți ai Guvernului, precum secretarii Apărării și Energiei. Asta arată o abordare foarte serioasă a relației cu țară noastră. România rămâne în continuare un pilon de sprijin pentru SUA în zona de sud a Europei Centrale, dar nu în orice condiții. De aceea, SUA au vrut să-și prezinte și condițiile pentru o cât mai bună cooperare cu România și acestea includ bună guvernare, democrația, statul de drept și economia de piață. Pentru România era important să se mențînă pe agenda de prieteni apropiați ai SUA, mai ales că urma ca Donald Trump să viziteze Varșovia. Fără această vizită, riscam un dezechilibru de atenție între cele două flancuri. Dialogul bilateral este cu atât mai important cu cât în Vest are loc o întreagă discuție asupra reintegrării Rusiei în sistemul occidental de relații (vezi revenirea Moscovei în APCE). Iar Washingtonul, spre deosebire de multe alte capitale europene, este în continuare dispus să asculte și punctele noastre de vedere.

Putem bifa acceptul american pentru o declarație comună, ce include declararea Marii Negre că fiind de „importantă strategică”

La capitolul obiective atinse, dincolo de însăși realizarea vizitei, putem bifa acceptul american pentru o declarație comună, ce include declararea Marii Negre că fiind de „importantă strategică”. Nu în ultimul rând, este foarte bine că președintele american a acceptat discuția cu privire la sporirea prezenței militare americane pe teritoriul țării noastre, s-a arătat favorabil soluționării chestiunii vizelor, dar și sporirii cooperării economice cu România”, a explicat Iulian Fota.

În ceea ce privește relațiile Washingtonului cu Bucureștii sau cu Varșovia, situația este ceva mai simplă, pentru că avem o coincidență de interese mult mai mare, consideră fotul consilier prezidențial. Este la fel de adevărat că SUA au în continuare ușa deschisă pentru o țară precum România și asta este important pentru București.

Pe de altă parte, România este o țară suficient de matură pentru a nu se lasă antrenată în politici care ar fi contrare intereselor noastre. În egală măsură, România este interesată în succesul UE și își asumă obiectivele UE, care sunt armonizate și cu interesele SUA. S-a văzut acest lucru în exercitarea PRCUE și în modul în care am negociat chestiunea gazului.

Interesul României este să netezească eventualele asperități dintre americani și unii europeni și asta facem. Nu cred că este o întâmplare că președintele SUA și-a afirmat adeziunea la Articolul 5 al NATO tot după o întrevedere cu președintele României”. De asemenea, Bucureștiul are un interes major într-o solidă relație transatlantică, susține Iulian Fota.

Eu cred că putem fi pro-americani și fără a lucra împotriva UE. Iar dacă România este importantă pentru SUA și este, sunt convins că americanii nu ne vor împinge în acea direcție, a completat Fota.

În ceea ce privește relațiile cu China, situația este mult mai sensibilă și mai complicată. În Vest dezbaterea despre China este una mult mai importantă decât discuția despre relația cu Rusia, afirmă fostul consilier prezidențial.

Pe ruși știm de unde să-i luăm, Rusia este totuși o țară din Europa, chiar dacă nu vor să fie și o țară europeană. Rusia are resurse limitate de putere și depinde mult de Occident.

China, cea puternică, în ascensiune, a două mare economie a lumii, este privită deja cu îngrijorare în Vest, inclusiv în UE. Beijingul este un actor strategic nou, potent, rafinat, dar totuși încă prea puțîn cunoscut. Are o abordare naționalistă, chiar exclusivistă, investește mult în înarmare, spionează mult, pune condiții, își vrea propria sfera de influență, provoacă Occidentul. Chiar îl contesta în anumite privințe. Mă tem că relația Occidentului cu China, mai ales a SUA, devine una de suma zero. Asta va complica mult politica noastră externă, pentru că ne va pune în față unor opțiuni. Cum, de altfel, NATO se va confrunta cu această dilemă, avertizează Fota.

Președintele Iohannis, a rămas singura legătură a țării cu străinătatea

Acesta critică și politica prim-ministrului Viorica Dancilă, abordare care afectează rapiditatea intrării României în Schengen, dar și posibilitatea românilor de a călători liber în SUA:

Doamna premier cade des și în capcana retoricii naționaliste și a propriilor critici. Preia fără niciun rost critică standard a partidei antioccidentale, care nu are ce să le reproșeze americanilor, care au făcut atâtea lucruri bune pentru România. Mai ales când ești liderul unui partid care are zero credit la Washington”, susține fostul consilier prezidențial.

Mircea Geoană a fost ultimul lider PSD cu credibilitate și influență în SUA. Niciun alt lider PSD, nici măcar doamna Dancila, nu poate avea pretenția că reprezintă ceva la Washington. Și asta nu este deloc un lucru bun pentru România.

Pe de altă parte, Iulian Fota crede că problema intrării României în Spațiul Schengen se va rezolva rapid:

Chestiunea vizelor, ca și problematica Schengen, se vor rezolva, dar rapiditatea acestor rezolvări depinde de ameliorarea semnificativă a calității politicii noastre interne. Când tu nu ai niciun fel de credibilitate internațională și pui în pericol și bruma de influență pe care România o mai are, mai ai curaj să faci vreun reproș președintelui, care a rămas singura legătură a țării cu străinătatea?

De ce oare în declarația comună a celor doi președinți apare ideea de bună guvernare?, întreabă retoric Iulian Fota.

Românii merită să călătorească fără vize în SUA și problema se va rezolva, dar termenul limita depinde mult mai ales de Guvernul României, care ar face bine să reclădească un model de bună guvernare. De care românii au nevoie chiar mai mult decât de vize pentru SUA.

Referitor la alegerile prezidențiale din această toamnă, fostul consilier consideră că americanii știu foarte bine că este an electoral și că în România vom avea alegeri prezidențiale.

Dar ce opțiuni au? Pe de o parte, agenda globală este plină de probleme și ai nevoie de parteneri și de aliați. Sunt atâtea lucruri de gestionat, de discutat, poți să pierzi luni și luni de zile așteptând că țările să treacă prin procesele lor electorale.

Pe de altă parte, haideți să ne punem în pielea lor și să ne uităm la situația din țară. Când numărul oamenilor politici români, serioși și competenți, cu credibilitate internațională este atât, atât de mic și nici nu candidează toți, ce opțiuni ai?

Americanii, prin definiție fiind niște oameni foarte pragmatici, au lucrat foarte bine cu președintele Klaus Johannis și nu le-ar displăcea deloc să continue să colaboreze cu el.

Gestul cu șapca spune mult și în mesajul acela avem în continuare marea diferență dintre Vest și Est. Vestul, inclusiv SUA, are în continuare tot interesul că România să fie great again, democratică, cu stat de drept, o țară bine guvernată, deschisă spre afaceri și cooperare internațională.

În asta constă măreția libertății, a noastră ca țară, mai ales acum, la 30 de ani de la căderea comunismului.

Cu toate astea, să nu uităm totuși un lucru. Poporul român este suveran în alegerea lui și el este primul care trebuie convins. Nu americanii și nici europenii nu vor vota în locul nostru. Președintele României întotdeauna a fost doar alegerea noastră. Marea bătălie electorală se va da în țară, ea trebuie câștigată aici. Iar pentru că americanii iubesc democrația, întotdeauna vor respecta alegerea liberă a românilor.

Avem o relație specială cu SUA. Poate chiar singura relație strategică din interiorul lumii occidentale

Vizita președintelui Johannis la Washington confirmă încă o dată că avem o relație specială cu SUA. Poate chiar singura relație strategică din interiorul lumii occidentale. Eu am mari dubii că în acest moment relațiile cu anumite capitale europene, pe care noi, din inerție, le mai considerăm a fi strategice, merită această denumire.

Cum poate fi strategică relația cu o țară care ignoră complet amenințarea rusă și problemele de securitate din zona Marii Negre?

Ba mai mult, consideră mai importantă pentru ea interesele rusești decât pe ale mele. În politica noastră externă ne îmbătăm cu apă rece în multe privințe.

Măcar știm că în relația cu SUA ușa se deschide în continuare și pentru noi. În timp ce discutăm cu americanii sporirea prezenței militare în România, avem state europene care nu vor nici măcar câțiva ofițeri să trimită în unitatea multinațională, deși aici avem și o decizie NATO.

Simplul fapt că America menține un echilibru strategic între cele două flancuri, de nord și de sud, pentru mine este foarte important.

Cum ar fi fost că președintele Trump să fi vizitat Varșovia și România să nu fi primit niciun semnal? Deci dincolo de tehnicalitati, unele chiar sensibile și importante, precum chestiunea tehnologiei 5G, vizită asta arată că în continuare SUA, cea mai puternică țară de pe planetă, sunt și de partea noastră. E puțin lucru, mai ales acum când ordinea globală se reasează?”, conchide Iulian Fota.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here