Ce pot să învețe democrații americani din înfrângerea laburiștilor: îndepărtarea de centru e suicid politic

At the No More War event at Parliament Square in August. A Creative Commons stock photo.

Una dintre lecțiile pe care democrații americani pot să o învețe de la eșecul răsunător al laburiștilor britanici este aceasta: îndepărtarea de centru într-o democrație capitalistă consolidată este o formă de suicid politic. Democrații care vor să-l dea jos pe Donald Trump ar fi bine să învețe această lecție, a scris Reuters.

Mărimea majoritatea re-alesului Boris Johson este demnă de cărțile de istorie. Cu numărătoarea finalizată în toate cele 650 de colegii, conservatorii au câștigat 365 de mandate, în timp ce laburiștii doar 203. Asta îi oferă lui Boris Johnson o majoritate considerabilă, dar îi dă și posibilitatea să-și tempereze ideile în chestiuni precum negocierea unui acord comercial cu Uniunea Europeană.

Amploarea victoriei lui Boris Johnson este surprinzătoare, având în vedere că el personal nu este văzut bine de britanici. Sondajele de opinie au spus că o majoritate a votanților nu sunt de acord cu premierul. În acest aspect, seamănă cu aliatul lui de pe partea cealaltă a Atlanticului, Donald Trump, care are un rating personal negativ de la începutul mandatului.

În acest sens, ceea ce s-a întâmplat în Regatul Unit este mai puțin o victorie a lui Johnson și mai mult un eșec lamentabil a lui Corbyn. Chiar și într-o țară care acceptă mai mult politicile social democrate decât SUA, Corbyn a mers prea departe. Nu a fost doar ideea de creștere a cheltuielilor guvernului prin creșterea taxelor. Prin programul lui politic, făcea apel la naționalizarea unor părți mari din economia Marii Britanii. Corbyn era și mai îndepărtat de mainstream în chestiuni precum securitatea și imigrația, a notat Reuters.

Marea Britanie diferă mult de Statele Unite. Scrutinul a fost dominat de Brexit și de promisiuni de la ambele partide de creștere a fondurilor pentru sănătate. Încercările lui Corbyn de a câștiga sprijin atât de la susținătorii cât și de la oponenții părăsirii UE nu s-au putut compara cu apelul simplistic al lui Boris Johnson „Get Brexit Done”. Aceasta a fost cea mai mare diferență față de campania de 2017, când agenda politică internă radicală a lui Corbyn a atras mai multe voturi.

Dar principalul mesaj este unul pe care oponenții lui Trump cu înclinații de stânga, precum Bernie Sanders sau Elisabeth Warren, trebuie să-l ia în considerare. Dacă te duci prea mult într-o direcție sau alta, riști să pierzi centrul, care este mereu factorul decisiv în orice alegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here