Recentul conflict politic generat de programul de Revelion al TVR1 a pus pe tapet și problema demiterii Doinei Gradea, președinte-director general al TVR. Scandalul de proporții legat de conducerea TVR a izbucnit din cauza programului de Revelion, considerat de prost gust și care susține teoriile conspirației vehiculate în timpul pandemiei de COVID-19, scrie ziare.com.

Conform Legii nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Romane de Radiodifuziune și Societății Romane de Televiziune, SRTV își desfășoară activitatea sub controlul Parlamentului.

Consiliul de administrație al SRTV este compus din 13 membri, desemnați prin votul Parlamentului. Dintre aceștia 11 sunt aleși dintre candidații propuși de Parlament, Președintele României și Guvern, și doi sunt aleși dintre candidații propuși de personalul angajat al SRTV.

Președintele Consiliului de administrație este numit de Parlament, dintre membrii titulari ai consiliului. Președintele TVR este în același timp și Director General.

Doina Gradea e președintele-director general al TVR din 2017, în plină guvernare PSD. Ea primește 28.500 de lei brut, plus un spor de vechime de 25%. Asta înseamnă că suma totală este cu aproape 1.000 de euro mai mare decât a președintelui României.

Membri ai Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune au cerut, în repetate rânduri, retragerea Doinei Gradea din funcția de președinte-director general al TVR. Aceasta, însă, a refuzat, având susținerea altor membri.

Astfel, dacă aceasta nu vrea să își depună demisia, doar Parlamentul o poate înlătura din funcție.

Comisiile permanente de Cultură, reunite, ale celor două Camere pot propune, cu votul majorității membrilor plenului Parlamentului, demiterea oricărui membru al consiliului de administrație, a cărui activitate este necorespunzătoare.

Parlamentul decide prin votul majorității.

Amintim că deputatul USR, Iulian Bulai, președintele comisiei de Cultură din Camera Deputatilor, i-a cerut demisia Doinei Gradea din cauza programului de Revelion transmis la Televiziunea Națională. De altfel, programul de Revelion prezentat de TVR a fost criticat de o parte importantă a opiniei publice, în special din cauza „glumelor” prin care se încurajează nerespectarea măsurilor de protecție în pandemie.

1 COMENTARIU

  1. Foarte bine punctat,asta cu demisia,pentru ca multa lume crede ca poate fi demisa de guvern,de oricine,fara sa stie ca doar institutia care a propus-o si unde s-a votat alegerea ei poate s-o demita fara sa fie dat in judecata!!!Deci,e clar acum ca parlamentul a instalat-o acolo,prin vot majoritar?La fel si cu nea’georgica severin,alt pesedist pus in fruntea radioului public TOT de parlament,votat majoritar de pesede-alde,ca ei au acaparat parlamentul in 2017!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here