Ce se întâmplă cu testarea bucureștenilor, după demisia lui Costache? Indiciile date de Orban

Demisia ministrului Sănătății, Victor Costache, anunțată joi dimineață, vine la mai puțin de o zi de la anunțul acestuia privind începerea unei campanii de testare în masă pentru Covid-19 a locuitorilor Capitalei. Ce se va alege de acest plan, care nu fusese detaliat nici de Costache și care crease deja controverse, inclusiv în interiorul nucleului de specialiști care gestionează limitarea pandemiei?

Joi, în declarația de presă de la ora 10.30, premierul Orban a făcut mai multe anunțuri. Între altele, a confirmat plecarea lui Victor Costache din funcția de ministru al Sănătății. Apoi, a declarat că „păstrăm strategia stabilită”. (declarația integrală – AICI)

Care ar fi strategia stabilită în materie de testare a românilor? Ludovic Orban nu a elaborat în intervenția sa de joi, dar marți a explicat cât se poate de clar care este direcția. „Testele rapide au o precizie care nu ne poate conferi siguranța că persoanele diagnosticate negativ sunt sută la sută așa”, declara, marți, premierul Ludovic Orban. În prima sa conferință de presă după ieșirea din autoizolarea de 14 zile, Orban a venit astfel cu explicații pe marrginea strategiei de testare a cetățenilor pentru Covid-19.

Premierul a avansat și un procent care ridică probleme: „Există o marjă de eroare de 20%, dacă nu și mai mult, care prezintă un risc enorm”, spunea Orban, referindu-se astfel la testele rapide. Acesta a arătat totodată că „epidemiologii, membrii grupului de suport științific au spus că diagnosticarea trebuie făcută pe aparate de tip PCR”.

A doua zi, în schimb, ministrul Sănătății, Victor Costache, a ieșit public cu o veste nouă: în curând va începe testarea tuturor bucureștenilor. „Astăzi (ieri – n.r.) am semnat un protocol împreună cu domnul Streinu Cercel, care va fi validat şi dorim să implementăm un program inovativ de tipul celui din Coreea de Sud, dorim să testăm toţi cetăţenii din Bucureşti cu echipe mobile de testare door-to-door”, afirma Victor Costache, la Adevărul Live.

Alexandru Rafila, unul dintre oamenii-cheie de la București, în lupta cu pandemia, declara, spre seară, că nu știe nimic referitor la acest plan. Iar joi dimineața, într-o intervenție telefonică la Digi24, și-a exprimat scepticismul cu privire la eficiența unei asemenea măsuri, ca și la capacitatea logistică a României de a o pune în operă.

După anunțul făcut de ministrul, pe atunci, Victor Costache, secretarul de stat Nelu tătaru arăta, miercuri seară, că ar fi vorba de un proiect pilot, iar primii vizați vor fi personalul medical și pacienții. „Începem de săptămâna viitoare, cu personalul medical, pacienții, apoi vom trece la testarea populației, cu fiecare cartier în parte”, explica Nelu Tătaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here