Cei mai mari perdanți ai pandemiei

Sursa: Pixabay

„În timpul pandemiei, o parte a forței de muncă nu a ajuns să poarte pijamale în timpul zilei sau să participe la sesiunile de maraton ale Regelui Tigru. Oamenii cunoscuți drept lucrători-cheie, linia frontului sau esențiali trebuiau să se afle în spații publice și adesea în imediata apropiere a colegilor lor. Mulți au murit”, notează The Economist.

<< Descrierea unui lucrător drept „cheie” este un exercițiu arbitrar (eticheta acoperă majoritatea jurnaliștilor, de exemplu). De obicei include ocupații necesare pentru a satisface nevoile de bază ale tuturor – hrană, încălzire și transport, ca să nu mai vorbim de asistența medicală. Majoritatea acestor munci nu pot fi făcute de acasă. Lucrătorii esențiali sunt mai probabil să fie minorități etnice. De asemenea, sunt relativ prost plătiți. Institute for Fiscal Studies (IFS), un grup de reflecție, consideră că lucrătorul-cheie mediu, din Marea Britanie, câștigă cu 8% mai puțin decât ceilalți angajați.

Pandemia le-a reamintit lucrătorilor-cheie că fără ei societatea s-ar opri. În prima fază, oamenii din Marea Britanie stăteau în fața ușii, o dată pe săptămână, și aplaudau „eroii”. Totuși, așa cum argumentează sociologii Camilla De Camargo și Lilith Whiley, faptul de a le conferi lucrătorilor esențiali „un statut și o valoare aproape mitologizată” ascunde vederii suferința umană pe care mulți au suportat-o.

Mersul la muncă în timpul unei pandemii poate fi o experiență terifiantă. Potrivit unui studiu realizat în Anglia, lucrătorii din prima linie au avut „estimări de prevalență semnificativ mai mare ale depresiei, anxietății și PTSD”. O parte din dificultatea cu care se confruntă mulți lucrători-cheie este că nu își pot exprima cu ușurință nemulțumirile. Sediile centrale sunt închise și mulți nu au acces la canalele de comunicare interne, cum ar fi un cont de e-mail corporativ.

Mulți lucrători esențiali au puțină putere de negociere, astfel încât, dacă se simt nesiguri, nu pot face prea multe în acest sens. Un curier din Anglia susține că firma sa nu a furnizat echipamente de protecție personală, lăsând mulți curieri neprotejați. Colegii care s-au plâns de faptul că clienții nu respectă protocoalele anti-Covid au fost concediați. Guvernele întârzie să tragă la răspundere angajatorii nepăsători, în special pe cei din industria ambalării cărnii și a antrepozitelor.

Dezechilibrele de putere sunt mai mari în unele locuri decât în ​​altele. Un studiu realizat în Toronto a constatat că rata mortalității de la Covid-19, în cartierul cu cei mai mulți lucrători esențiali, a fost de peste două ori mai mare decât în ​​cel cu cei mai puțini. Un studiu din California a constatat că persoanele apte de muncă au înregistrat o creștere a mortalității cu 22%, din martie până în octombrie 2020. Dar brutarii au văzut o văzut o creștere a mortalității cu 50%, iar bucătarii cu 60%. O clasă de oameni a rămas acasă în pijamale; alții au mers la slujbe care probabil i-au ucis. >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here