VIDEO | Cel mai căutat lider mafiot din Italia, Messina Denaro, a fost arestat

Sursa: Twitter

Poliţia din Italia l-a arestat pe Matteo Messina Denaro, cel mai căutat şef mafiot din ţară, care era fugar de peste trei decenii, anunţă The Guardian, potrivit News.ro.

ACTUALIZARE: Pe Twitter au apărut imagini cu momentul în care Matteo Messina Denaro este condus în cătuşe către maşina carabinierilor, dar şi cu oamenii care aplaudă reuşita poliţiştilor:

Carabinierii au precizat, într-un tweet, că Matteo Messina Denaro a fost depistat într-o unitate medicală, unde se dusese pentru a urma un tratament clinic.

Matteo Messina Denaro, considerat unul din şefii mafiei siciliene Cosa Nostra, fost reţinut chiar la Palermo, în capitala Siciliei.

”O mare victorie pentru statul nostru, care arată că nu se dă bătut în faţa mafiei. La aniversarea a trei decenii de la arestarea lui Totò Riina, un alt cap al crimei organizate, Matteo Messina Denaro, este adus în faţa justiţiei”, a comentat pe Twitter premierul italian Giorgia Meloni.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Căutat de mai bine de trei decenii, Matteo Messina Denaro fusese condamnat în lipsă la închisoare pe viaţă pentru rolul său în asasinarea, în 1992, a procurorilor antimafia Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino.

De asemenea, el are o condamnare pe viaţă pentru rolul său în atentate cu bombă din Florenţa, Roma şi Milano, care au ucis 10 persoane în 1993.

În septembrie 2022, poliţia declarase că, în ciuda faptului că se ascunde de foarte mulţi ani, Messina Denaro încă este în măsură să dea ordine mafiei care acţiona în jurul oraşului Trapani, din vestul Siciliei, bastionul său regional.

Denaro, supranumit ”Diabolik”, a fost considerat cândva un candidat viabil pentru a deveni ”naşul naşilor” din mafia siciliană, după moartea lui Bernardo Provenzano, în 2016, şi a lui Salvatore Riina, în 2017.

Bărbatul de 60 de ani – care s-a lăudat cândva că „a umplut un cimitir, de unul singur” – şi-a păstrat şi după ce a fugit stilul de viaţă luxos, graţie mai multor finanţatori.

În august 2021, televiziunea publică italiană Rai a difuzat o înregistrare din martie 1993, în care a fost identificată pentru prima dată vocea lui Denaro în timpul unui proces în care acesta fusese chemat să depună mărturie. După câteva săptămâni, liderul mafiot a fugit şi de atunci nu a mai fost găsit.

El a fost declarat vinovat şi condamnat în absenţă în 2002 la închisoare pe viaţă pentru că a ucis personal sau a ordonat uciderea a zeci de persoane.

În 1993, el a ajutat la organizarea răpirii lui Giuseppe Di Matteo, un băiat de 12 ani, în încercarea de a-l convinge pe tatăl acestuia să nu depună mărturie împotriva mafiei. Băiatul a fost ţinut în captivitate timp de doi ani, înainte de a fi strangulat, iar corpul său dizolvat apoi în acid.

Gafă monumentală. Un britanic a fost arestat din greșeală în locul unui cap al mafiei siciliene, căutat de aproape 30 de ani

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here