Cele „trei rele” care au declanșat epidemia mondială de coronavirus. O expertă analizează vina regimului de la Beijing

Există „trei rele” profund înrădăcinate în regimul de la Beijing care au creat premisele epidemiei mondiale de coronavirus, scrie în ziarul Le Monde Chloé Froissart, sinoloagă şi profesoară de ştiinţe politice la Universitatea din Rennes, potrivit RFI.

Prima dintre cele trei rele este corupţia. „Chiar dacă statul centralizat a reglementat foarte strict comerţul cu animale sălbatice comestibile, în piaţa din Wuhan, de unde a plecat epidemia, regulile au fost încălcate graţie unei corupţii generalizate. Municipalitatea avea însă interes să ascundă acest lucru guvernului central, este de părere Froissart.

Al doilea rău citat de sinoloaga franceză este obsesia de stabilitate socială. Cu alte cuvinte, prezervarea imaginii Partidului într-un context politic sensibil precum cel de acum, în ajun de sesiune plenară a Adunării populare naţionale”. In fine, al treilea rău evocat de Chloé Froissart este «controlul informaţiei care nu a făcut decât să crească în era lui Xi Jinping”.

Al treilea flagel este, potrivit expertei, voluntarismul de tip maoist.

„În Occident, mulţi au fost extaziaţi în faţa capacităţilor de reacţie ale Chinei şi a importanţei mijloacelor desfăşurate pe teren: 56 de milioane de oameni puşi în carantină, două spitale construite în zece zile, utilizarea recunoaşterii faciale în trenuri pentru a depista persoanele eventual contaminate, drone care dau ordine sătenilor să poarte masca şi să se întoarcă acasă…Toate acestea nu sunt decât un voluntarism de tip maoist care consistă pentru statul-partid să acţioneze doar de dragul de a acţiona, fără niciun interes pentru rezultatul acţiunii sau pentru încălcarea drepturilor omului. Carantina a fost declarată prea târziu – după ce mai bine de 5 milioane de persoane părăsiseră déjà Wuhan-ul – provincia este imposibil de închis ermetic iar autorităţile au făcut acest lucru fărăsă se asigure în prealabil că populaţia are destule alimente, medicamente şi personal medical. Intr-un context de penurie care se tot prelungeşte, cele două spitale noi nu servesc decât pe post de propagandă, susține Chloé Froissart, adăugând că, în realitate, „nu asistăm decât la o campanie politică ce se sprijină înainte de toate pe propagandă şi pe capacitatea regimului de a supraveghea şi pedepsi.”

Această epidemie de coronavirus scoate la lumină un regim bolnav, bolnav de matricea sa totalitară pe care preşedintele Xi Jinping a tot dorit s-o resusciteze. Criza coronavirusului scoate astfel la lumină criza regimului de la Beijing, conchide experta în articolul său din Le Monde.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here