CFR Cluj a cerut ajutor Guvernului maghiar. Așteaptă răspunsul lui Viktor Orban

Ioan Varga, patronul celor de la CFR Cluj, a apelat la guvernul maghiar pentru a căpăta o finanțare așa cum au Sepsi și Csikszereda. Executivul pe care-l conduce Viktor Orban încă nu le-a apropbat campionilor României infuzia de capital pe care au solicitat-o, dezvăluie gsp.ro.

Investiția Ungariei în fotbalul românesc ar putea să ajungă la o valoare și mai mare dacă Viktor Orban și oamenii lui vor aproba cererea de finanțare a lui CFR Cluj. Prin niște relații ale sale, acționarul principal Ioan Varga a solicitat la Budapesta ca statul maghiar s-o sprijine pe CFR așa cum le ajută, de câțiva ani, pe Sepsi și pe Csikszereda.

*Minuni cu banii de la Budapesta

Ambele formații au înregistrat progrese remarcabile de când beneficiază de injecțiile financiare din Ungaria. Sepsi promova în 2014 în Liga a 3-a și acum a ajuns să joace finala Cupei României, mai are nevoie de o victorie ca să câștige primul trofeu din istoria clubului și să bifeze cea dintâi participare în cupele europene.

Csikszereda fusese, de asemenea, o echipă fără o tradiție importantă. Și ea a urcat în „B” și a uimit în sezonul trecut al Cupei, când a eliminat-o în „optimi” pe Dinamo, pe care o conducea atunci Mircea Rednic.

În noiembrie 2018, guvernul de la Budapesta a răspuns unei înterebări pe care o formulase Gazeta, a confirmat finanțarea cluburilor din Covasna și din Harghita și a dezvăluit și suma pe care o încasaseră împreună Sepsi și Csikszereda: 3,2 milioane de euro. În februarie 2019, Sepsi fusese asigurată că avea să mai primească din Ungaria încă 6,5 milioane de euro într-un termen de doi, trei ani!

*I-ar folosi și Clujului

CFR este, deja, un club cu mult mai mare decât sunt Sepsi și Csikszereda, a câștigat de 5 ori campionatul în România, e campioana în exercițiu și consumă 12 milioane de euro într-un sezon. Vișiniii au acumulat însă și datorii mari, 22 de milioane de euro, cea mai mare parte a debitului provenind din creditele cu care Varga a finanțat echipa de când a preluat-o. El nu e de acord să continue să mai pompeze la fel de mulți bani, speră să mai și acopere paguba. În situația aceasta, banii maghiarilor ar fi buni pentru investiții. Guvernul Viktor Orban nu-i oferă necondiționat. Sumele sunt destinate dezvoltării infrastructurii și creșterii centrului de tineret.

Viktor Orban

Federația de Fotbal din țara vecină urmărește progresul pe care îl realizează Sepsi și Csikszereda și-i selectează pentru naționalele de juniori pe tinerii cei mai talentați. „Ungurii au prioritate la alegerea fotbaliștilor pe care-i creștem la Miercurea Ciuc, în baza unui parteneriat pe care l-am semnat cu Akademia Puskas”, a explicat Robert Ilyeș, antrenor la Csikszereda în 2019 și secund al lui Leo Grozavu la Sepsi în momentul de față

15 milioane de euro a câștigat CFR de pe urma traseului european din acest sezon. Premiile de la UEFA au ajutat clubul să-și salveze contabilitatea, după un sezon în care înregistrase costuri cu mult mai mari decât erau veniturile, fiindcă pe vișinii îi eliminaseră din Europa League luxemburghezii de la Dudelange

7,4% dintre suporteri susțin CFR Cluj, conform sondajului comandat de Gazetă și realizat de GfK la finalul anului trecut. Conform unui alt sondaj, al Centrului de Studii și Cercetări Infopolitic, aproape două treimi dintre fanii CFR-ului sunt votanți UDMR

*Primul nume: Kolozsvari Vasutas Sport Club

CFR are o tradiție care leagă clubul de Ungaria. Denumirea actuală este CFR 1907 Cluj, însă gruparea a fost creată în 1907 sub numele Kolozsvári Vasutas Sport Club, când orașul făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. În 2015, supărat că echipa pe care o conducea ca antrenor era dezavantajată de arbitri, Eugen Trică a amenințat cu mutarea clubului în campionatul maghiar: „Vă lăsăm să jucați aici derby-uri cu Chiajna și cu Voluntari. Rămâneți cu astea, că noi ne înscriem în campionatul Ungariei!”.

*Doar 15% sunt de etnie maghiară

Guvernul de la Budapesta nu a investit în străinătate doar în România, mai finanţează și un club din Slovacia, pe DAC, din Dunajska Streda, o localitate cu o importantă comunitate maghiară. Acesta a fost criteriul principal după care s-a orientat Ungaria când a pompat bani în fotbalul din afara graniţelor ei. În Covasna, de unde e Sepsi, 74 la sută dintre locuitori sunt de etnie maghiară. În Harghita sunt 85%. În Cluj, numai 15% dintr-o populaţie de 324.000 de locuitori. Guvernul Viktor Orban se orientase deja către alte două localităţi din România, pentru dezvoltarea altor cluburi după modelul „Sepsi&Csikszereda”: Oradea și Satu Mare. În Oradea, români de etnie maghiară sunt 25% dintre locuitori, în Satu Mare sunt 38%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here