Chelarul de la Kremlin. Cum a ajuns miliardar omul care-l ajută pe Putin să își ascundă averea din furat

Sursa: The Insider

Șeful direcției administrative a președinției ruse (UDP), Alexandr Kolpakov, îl ajută pe Vladimir Putin să ascundă proprietăți corupte, inclusiv palate și iahturi, scrie The Insider, potrivit căruia Kolpakov nu a uitat nici de el însuși: familia oficialului deține imobile în valoare de un miliard de ruble.

La petreceri, șefului direcției administrative a președinției ruse (UDP), Alexandr Kolpakov, îi place să își întâlnească oaspeții la costum alb ca zăpada. Invitații săi sunt miliardari, politicieni și vedete din show-business. Iar oficialul însuși a intrat demult în rândul miliardarilor.

Cu oligarhul Musa Bajaev (dreapta) / Sursa: The Insider

Fotografii de la petrecerile lui Kolpakov au fost publicate de canalul de Telegram, BlackMirror, care a obținut acces la corespondența piratată. Din documentele postate de canal, rezultă că familia oficialului a fost implicată în construcția de cabane lângă palatul lui Putin din Ghelendjik. Dar și că socrul șefului departamentului însărcinat cu afacerile  prezidențiale a fost chiriașul nominal pentru 150 de hectare de teren aflat în proprietatea statului, în zona Abrau-Diurso. După cum a aflat The Insider, acestea sunt departe de a fi singurele bunuri trecute de Kolpakov pe numele rudei vârstnice.

Sursa: BlackMirror / preluare The Insider

Chelarul lui Putin și bunicul pe Harley-Davidson

Alexandr Kolpakov, în vârstă de 55 de ani, și-a petrecut întreaga viață în slujba statului. Imediat după armată, a intrat în departamentul de securitate guvernamental al KGB al URSS, apoi în Serviciul Federal de Protecție al Federației Ruse (FSO). A fost responsabil, în special, de construcția și gestionarea reședințelor șefului statului. În 2014, a fost numit șeful Direcției administrative prezidențiale a Federației Ruse (UDP).

Dacă s-ar mulțumi doar cu salariul, chelarul Kremlinului ar trebui să fie, dacă nu sărac, atunci cu siguranță nu fantastic de bogat. Cu toate acestea, după cum o demonstrează investigația The Insider, Kolpakov trăiește, în secret, viața unui oligarh. Cel care l-a ajutat să ascundă proprietățile dobândite ilegal este Iuri Sidorov, în vârstă de 85 de ani, care, împreună cu alți membri ai familiei, a participat la petrecerea de ziua de naștere a oficialului.

Sursa: The Insider

La baza suspiciunii stă faptul că două motociclete Harley-Davidson sunt înregistrate pe un bărbat foarte în vârstă. Prețul fiecăreia este de 2,8 milioane de ruble.

Sursa: The Insider

Cu pensia medie a unui rus, achiziționarea a două astfel de motociclete presupune o economisire de 25 de ani. Dar Sidorov deține nu numai Harley-uri, ci și mai multe mașini scumpe. Inclusiv un rar Mercedes-Benz decapotabil, din 1952. Aceste mașini costă sute de mii de dolari.

Sursa: The Insider

Sidorov deține și o raritate sovietică – limuzina ZIL-111A. Nikita Hrușciov mergea cu una similară. Au fost produse doar 70 de bucăți.

Sursa: The Insider

Socrul lui Kolpakov are și o mașină mai modernă – un Range Rover. Doar că parcarea o plătesc soția funcționarului și fiii lui.

El însuși cu palate

Celebrul palat al lui Putin de lângă Ghelendjik era administrat de compania Investstroi. Fondatoarea sa este Inna Kolpakova, soția șefului Direcției administrative prezidențiale. Alexander Kolpakov este și cel care a înființat firma Argument, pe care a fost înregistrat iahtul lui Putin, Graceful, iar ulterior compania Argument a ajuns la Ghennadi Timcenko.

Graceful este unul dintre câteva iahturi ale lui Putin / Sursa: The Insider

Kolpakov nu numai că îl ajută pe Putin cu gestionearea proprietăților corupte aparținând de facto președintelui, dar nu uită nici de el însuși. Precum în cazul mașinilor sale, și imobilele scumpe și le înregistrează pe numele socrului – Sidorov. Potrivit extraselor de la Rosreestr, consultate de The Insider, Iuri Sidorov a devenit, în 2021, proprietarul a 30 de ari de teren în zona de cabane, Zaria, în Rublevka.

Sursa: The Insider

Împreună cu o casă nou construită (875 m²), proprietatea costă cel puțin 200 de milioane de ruble. Este interesant faptul că, anterior, terenul fusese deținut de italianul Cirillo Lanfranco, arhitectul personal al lui Putin.

Socrul șefului Direcției administrative mai are o moșie în același sat. La propriu vizavi de „italianul”.

Terenul (31 de ari) și o casă (724 m²), împreună cu un garaj și alte clădiri, pot fi estimate tot la aproximativ 200 de milioane. De la această casă, fiul șefului UDP, Anton Kolpakov, își comandă mâncare. De lucrat, lucrează la Promsviazbank, condusă de Piotr Fradkov, fratele adjunctului lui Kolpakov Sr., la Kremlin.

Sidorov acționează și ca proprietarul a două apartamente situate în Moscova: unul de 122 de metri pătrați, în complexul rezidențial Imperial (55 de milioane de ruble), iar celălalt de 53 de metri pătrați, pe str. Colinele Krîlațki (20 de milioane de ruble).

Desigur, imobilele din teritoriul Krasnodar sunt deținute tot de Sidorov. El are două terenuri și două case în Ghelendjik, pe malul mării. De altfel, Kolpakovii pot înota și în piscină, care este vizibilă pe imaginile din satelit.

Sursa: The Insider

Suprafața totală a caselor (cu unu și patru etaje) este de 1100 de metri pătrați, iar terenurile sunt de 24 de acri. Reședința din sud a soților Kolpakov ar trebui să coste aproximativ 300 de milioane de ruble.

Sub contractori de pahar

Kolpakov și soția sa dețin un apartament (168 m²) pe strada Osennaia, un alt apartament mai mic, două case relativ mici (235 și 258 m²) și 31 de ari de teren. Valoarea totală a proprietății familiei Kolpakov, împreună cu activele înregistrate pe numele socrului, nu este nicicum mai mică de un miliard de ruble.

Pentru a răspunde la întrebarea – „De unde vin banii?” – e de ajutor o analiză a oamenilor cu care Kolpakov a băut vodcă de ziua lui. Printre cei invitați, The Insider l-a găsit pe omul de afaceri Vitali Smirenski. Acesta este un partener de afaceri al lui Vladimir Diacenko, personajul cheie din investigația The Insider asupra corupției lui Medvedev (ulterior, a stat la baza celebrei anchete a lui Navalnîi, Don’t call him Dimon). În numele lui Diachenko au fost comandați, de exemplu, pantofi sport pentru Dmitri Medvedev.

Prin numele lui Vladimir Diacenko, Medvedev și-a cumpărat tot ceea ce avea nevoie, inclusiv celebrii adidași / Sursa: The Insider

Cât despre Smirenski, el este, potrivit The Insider, furnizor oficial al Kremlinului. Prin compania sa, En-Trade, prietenul de băutură al lui Kolpakov a acționat ca antreprenor pentru Palatul Kremlinului, complexul Rublevo-Uspenski și o farmacie departamentală, controlată de UDP. Compania En-Trade a furnizat consumabile pentru complexul de bio feedback, echipamente video și a reparat sistemul de alarmă.

Un alt invitat la petrecerea lui Kolpakov a fost miliardarul Musa Bajaev. Împreună cu UDP, a construit Centrul „Casa Rusiei”, în Palestina, pentru 3 miliarde de ruble.

Este imposibil de explicat, altfel decât prin corupție, îmbogățirea fantastică a unui funcționar cu mulți ani de experiență. Se pare că păstrarea secretelor președintelui s-a dovedit a fi o afacere profitabilă. Totuși, după cum se dovedește acum, Kolpakov a ascuns proprietățile sale și pe ale lui Putin suficient de neglijent încât să nu fie dificilă descoperirea acestor scheme.

„A supraviețuit războiului, dar nu și reabilitării”. Dezvăluiri din interior despre condițiile precare de recuperare și starea teribilă în care sunt aduși de pe front militarii ruși

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here