China: Al doilea Wuhan. Un nou val de Covid-19 pune în carantină o regiune cu peste 100 milioane de locuitori

Aproximativ 108 milioane de persoane din regiunea de nord-est a Chinei trăiesc în condiții de blocare, un nou și în creștere focar de coronavirus punând piedici în calea revenirii la normal a națiunii, notează Bloomberg, într-un articol pe care îl vom reda pe larg.

Într-o inversare bruscă a redeschiderii din întreaga națiune, orașele din provincia Jilin au oprit transportul feroviar și cu autobuze, au închis școlile și au plasat în carantină zeci de mii de oameni. Măsurile stricte i-au dezamăgit pe numeroși locuitori care crezuseră că cea mai gravă epidemie din istoria națiunii se terminase.

Oamenii „se simt din nou mai precauți”, a declarat Fan Pai, care lucrează la o companie din Shenyang, un oraș din provincia din Liaoning, unde restricțiile au fost reînnoite. „Copiii care se joacă afară poartă din nou măști”, iar lucrătorii din domeniul sănătății umblă în echipament de protecție. „Este frustrant, pentru că nu știi când se va termina”, spune femeia.

În timp ce actualul focar, cu 34 de infecții, nu crește la fel de repede ca acela din Wuhan, care a declanșat pandemia, reacția rapidă și puternică a Chinei reflectă frica sa în fața celui de-al doilea val, după ce a reușit să reducă răspândirea virusului cu mari costuri economice și sociale . Este, de asemenea, un semn al fragilității procesului de redeschidere demarat de China, deoarece chiar și cel mai mic indiciu de reînviere a infecțiilor ar putea determina revenirea la blocarea strictă.

Autoritățile din Shulan, un oraș din Jilin, a anunțat, luni, că va dispune măsurile cele mai stricte pentru a împiedica răspândirea virusului.

„Se poate simți că controlul este mai strict. Oamenii au fost mai atenți și și-au redus activitățile în aer liber”, spune un locuitor.

Un sentiment de deja vu pătrunde în orașul Jilin, care a suferit aceeași blocare strictă implementată în cea mai mare parte a Chinei, în februarie și martie. În general, totalul cazurilor provinciei Jilin este de 127; Provincia Hubei avea 68.000.

Cu toate acestea, serviciile de livrare au fost oprite în cea mai mare parte, iar vânzarea de medicamentele anti-termice a fost interzisă în farmacii pentru a-i împiedica pe oameni să-și ascundă simptomele. Tensiunea s-a răspândit și în zonele limitrofe, chiar dacă nu au fost raportate oficial cazuri în acele locuri.

După ce s-a confruntat cu critici globale pentru răspunsul întârziat la izbucnirea epidemiei din Wuhan, administrația Xi Jinping ia măsuri vizibile pentru a stopa răspândirea virusului în nord-est. Vicepremierul Sun Chunlan, care a condus grupul de lucru al pentru coronavirus, a ajuns în orașul Jilin pe 13 mai. Cel mai înalt oficial al Partidului Comunist din Shulan, unde a apărut prima infecție din noul focar, a fost destituit, sâmbătă, împreună cu alte cinci cadre.

Cum încearcă China să prevină un al doilea val de infecții

Presiunea pentru limitarea numărului de infecții este cu atât mai mare cu cât reuniunile politice anuale ale Chinei sunt programate să înceapă săptămâna aceasta la Beijing, după ce suferiseră amânări. Ele ar fi trebuit să aibă deja loc în luna martie.

Începând de vineri, mii de delegați politici se vor aduna în capitală pentru a susține agenda guvernului, iar conducerea centrală este hotărâtă să proiecteze o imagine de stabilitate și calm.

Oficialii din domeniul sănătății încă nu știu cum a izbucnit noul focar, dar bănuiesc că este posibil ca pacienții să fi intrat în contact cu refugiați infectați din Rusia, una dintre cele mai grav afectate țări din Europa.

Cei responsabili de transportul sosirilor potențial infectate din străinătate către centrele de carantină trebuie să facă o treabă mai bună, a declarat Wang Bin, un oficial al Comisiei Naționale de Sănătate, în cadrul unei informații duminică. Wang Bin a vorbit de o „presiunea dublă” creată cazurile de Covid-19 importate.

Noul focar este, de asemenea, un semnal de alarmă că mare parte a teritoriului Chinei rămâne vulnerabil în fața noului coronavirus, deoarece primul val a fost în mare măsură limitat la provincia Hubei, unde se află Wuhan.

„Majoritatea chinezilor sunt încă susceptibili la infecția cu Covid-19”, din cauza lipsei imunității colective, a declarat, la CNN, epidemiologul chinez, Zhong Nanshan. Națiunea se confruntă cu o „mare provocare”, a spus el, adăugând că situația din China nu este „mai bună decât cea din alte țări”.

Videoclipurile care circulă pe rețelele de socializare chineze au arătat câțiva absolvenți de liceu de liceu în lacrimi, după ce li se spusese că trebuie să plece din campus. În doar două luni, ei ar avea de dat examen de admitere la facultate.

1 COMENTARIU

  1. Doar pentru 34 de cazuri, carantinezi o populatie de 100 de milioane de oameni? Nu, trebuie ca sunt mult mai multe, si la fel si in Wuhan, au fost mult, mult mai multe decat au declarat chinezii, altfel nu ar fi reactionat atat de panicard acum!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here