China are în plan construcţia unei rafinării de 2,6 miliarde de dolari în Serbia. Belgradul, principalul aliat din Balcani al comuniștilor de la Beijing

Investitorii chinezi iau în calcul să construiască o rafinărie de 2,6 miliarde de dolari (2,1 miliarde de euro) în oraşul Smederevo din Serbia, a anunţat consiliul sârb pentru cooperare cu Rusia şi China, citat de publicaţia SeeNews.

Proiectul va fi discutat cu un grup de lucru stabilit de guvernul sârb şi poate fi lansat în aprilie dacă se ajunge la un acord în privinţa tuturor problemelor, a transmis consiliul într-un comunicat.

Lucrările de construcţie vor dura patru ani, au spus reprezentanţii consiliului.

Rafinăria va produce combustibili conform standardelor Euro 6.

Companiile din Germania şi SUA vor contribui la producţia de echipamente pentru rafinărie, au adăugat ei.

În Peninsula Balcanică, Serbia este principalul magnet de investiții chineze. Zece miliarde de dolari însumează până acum prezența Chinei în economia sârbă, în special în industria siderurgică și de armament.

Anul trecut, străzile din Belgrad s-au umplut de afișe elogioase cu președintele chinez Xi Jinping, însoțite de mesajul: „Mulțumim, frate Xi”. Panourile din capitala Serbiei făceau referire la ajutoarele sanitare oferite de Beijing pe fondul pandemiei de Covid-19.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here