China nu recunoaște că Rusia a invadat Ucraina și dă vina pe SUA și NATO

China a refuzat joi să numească operațiunea militară a Rusiei în Ucraina drept ”invazie” și a făcut apel la toate părțile implicate să se abțină de la acțiuni extreme, deși și-a sfătuit cetățenii care se află în zonă să stea în case și să dea dovadă de precauție, relatează Reuters.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe a avut un mesaj critic la adresa SUA.

 

Atunci când SUA au coordonat cinci valuri de extindere a NATO către est până la porțile Rusiei s-au gândit vreodată la ce se poate întâmpla dacă împingi o țară mare cu spatele la zi?”, a transmis purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying.

Beijingul a mai anunțat că va monitoriza situația, potrivit aceleiași surse.

Într-o conferință de presă organizată la Beijing, Hua a temperat caracterizarea făcută de jurnalişti asupra acţiunilor Rusiei.

Aceasta este poate o diferență între China și voi, occidentalii. Nu ne vom grăbi să ajungem la o concluzie„, a spus ea.

În ceea ce privește definirea unei invazii, cred că ar trebui să ne întoarcem la modul în care să vedem situația actuală din Ucraina. Problema ucraineană are un alt fundal istoric foarte complicat care a continuat până în prezent. Poate că nu este ceea ce toată lumea vrea să vadă”, a completat oficialul chinez.

Ministerul a comunicat ulterior că ministrul de Externe chinez, Wang Yi, a discutat cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Wang a spus că problema Ucrainei are o istorie „complexă” și a reiterat că China înțelege ceea ce a numit „preocupările legitime” ale Rusiei cu privire la securitate, potrivit comunicatului Ministerului de Externe al Chinei.

 


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here