China reduce relaţiile diplomatice cu Lituania, din cauza dosarului Taiwan

Sursa: Pixabay

China a redus duminică nivelul relaţiilor diplomatice cu Lituania până la nivelul de ambasador, după ce ţara baltică a permis Taiwanului, insulă pe care Beijingul o revendică drept teritoriu, să deschidă la Vilnius o reprezentanţă oficială, relatează AP, preluată de News.ro.

Anterior, China e expulzat ambasadorul lituanian, demonstrând o sensibilitate puternică legat de statutul Taiwanului, despre care Beijingul spune că nu are dreptul să deruleze afaceri externe. China şi-a retras de asemenea propriul ambasador din Lituania.

Ministerul de Externe a spus că relaţiile vor fi reduse la nivelul de însărcinat cu afaceri, al doilea cel mai important oficial al ambasadei.

Acţiunea Lituaniei reflectă interesul de extindere a relaţiilor cu Taiwanul, important partener comercial şi centru al industriei de înaltă tehnologie, într-o perioadă în care China şi-a iritat vecinii şi guvernele din Vest cu o politică externă şi militară tot mai fermă.

Taiwanul şi China continentală au fost conduse separat începând cu 1949, după războiul civil.

Ministerul de Externe a acuzat Lituania că „subminează suveranitatea Chinei şi integritatea teritorială” şi a cerut guvernului de la Vilnius „să corecteze imediat greşelile”.

Beijingul refuză să aibă relaţii oficiale cu guvernele care recunosc Taiwanul ca ţară suverană. A convins toate ţările, mai puţin 15, majoritatea naţiuni mici şi sărace din Africa şi America Latină, să comute recunoaşterea insulei ca aparţinând de China continentală.

Multe guverne, inclusiv Statele Unite şi Japonia, au relaţii diplomatice oficiale cu Beijingul în timp ce menţin legături comerciale ample cu Taiwanul. Multe păstrează legătura cu guvernul insulei ales democratic prin birouri comerciale care servesc ca ambasade informale.

Lituania a încălcat tradiţia diplomatică permiţând ca biroul taiwanez din Vilnius să poarte numele Taiwan şi nu Taipei Chinez, titulatură folosită de alte ţări pentru a evita să ofenseze Beijingul.

Lituania a spus anterior că plănuieşte să îşi deschisă propria reprezentanţă în Taiwan.

Lumea intră într-o nouă eră a guvernării de mari dimensiuni. Cum se pot replia liberalii clasici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here