China „va respecta pe deplin” stilul de viață din Taiwan, a spus partidul comunist de la Beijing. Care sunt condițiile

sursa: CNN

China va respecta pe deplin stilul de viață al Taiwanului și sistemul social al insulei, a anunțat Partidul Comunist Chinez. Nu, Beijingul nu se pregătește să recunoască independența Taiwanului, din contră.

China se va ține de promisiune doar după ce insula se va reunifica pașnic cu restul țării și cât timp securitatea națională va fi protejată, a transmis regimul comunist, potrivit Reuters. Beijingul a intensificat campania pentru anexarea Taiwanului după 2016, când președinte la Taipei a fost aleasă Tsai Ing-wen. Comuniștii chinezi se tem că ea va încerca să declare independența insulei.

China nu a explicat cum democrația liberală din Taiwan va continua sub o dictatură comunistă. Declarații Beijingului vin cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale taiwaneze, care au loc în ianuarie.

Oficialii de la Taipei le-au oamenilor să nu cadă în mrejele Chinei și să nu creadă promisiunile venite la comuniști înainte de alegeri. Președintele Tsai Ing-wen a spus că Beijingul încearcă să înfluențeze votul și să forțeze Taiwanul să accepte politica „o țară, două sisteme”, cea aflată în vigoare în Hong Kong și Macao. „Există un singur răspuns – imposibil”, a spus lidera de la Taipei despre ideile venite de pe continent, potrivit Reuters.

Taiwanezii, care au acces la o presă liberă și dinamică, au putut să vadă cu ochii lor ce au făcut oamenii Beijingului împotriva demonstranților pro-democrație din Hong Kong.

La sfârșitul războiului civil chinez, în 1949, guvernul naționalist condus de Chiang Kai-Și a fost înfrânt de comuniști și s-a refugiat în insula Formosa, acum Taiwan. Aici a continuat regimul pre-comunist al Chinei, Republica China, cu steag, imn și instituții, nefiind o țară nouă. Până în octombrie 1971, Taiwan a fost China „legitimă”, recunoscută de ONU, care ocupa un loc în Consiliul de Securitate și aliniată cu SUA și occidentul. De atunci și până în prezent, Republica Populară Chineză reprezintă China.

Și Beijing și Taipei susțin că au suveranitate asupra întregii țări – „Politica unei singure Chine”. Ambele părți sunt de acord că e o singură Chină, doar că nu se înțeleg care e aceasta

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here