Cifrele pandemiei, în august, prezentate de Arafat în spatele ușilor închise. Bilanțul infecțiilor de Covid ar putea atinge recorduri de neimaginat

Foto: INQUAM/Octav Ganea

În timp ce partide precum PSD, ALDE, Pro România prelungesc „dezbaterile” parlamentare, pandemia de Covid este pe cale să ducă România într-o zonă greu de imaginat.

Proiectul de lege privind carantina și izolarea a fost amânat luni, din nou, în Senat, după ce Comisia Juridică a dezbătut prevederile precum și dacă acestea vor putea trece testul constituționalității. Actul normativ nu a fost modificat dar au fost depuse amendamente care vor fi discutate în ședința Comisiei de marți.

La dezbateri au participat atât ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, cât și secretarul de stat Raed Arafat, care au încercat să expună punctul de vedere atât a Guvernului, cât și al specialiștilor, nevoia unei astfel de legi, dar și necesitatea unei prevederi clare în ceea ce înseamnă carantinarea și izolarea. Aceștia spuneau că legea nu e făcută doar pentru situația actuală, în ceea ce privește Sars-CoV-2, ci și despre alte epidemii care ar putea să apară în România.

De asemenea, a fost solicitat și un aviz consultativ din partea CSM pentru a ajuta legea să nu fie atacată la CCR.

Senatul este camera decizională și trebuie să adopte proiectul înainte ca legea să fie promulgată.

Arafat a găsit breșe în amendamentul social-democraților: „În amendamentul PSD îi băgaţi pe toţi la spital pentru că asimptomaticii transmit în continuare boala. Văd neînţelegerea termenului asimptomatic. Asimptomatic înseamnă că îi infectează pe alţii dar la el nu se vede boala”. Secretarul de stat a mai precizat că „dacă asimptomaticul stă acasă, trebuie să aibă nişte reguli foarte clare. Dacă stă mai mult cu familia, îi infectează. Oamenii trebuie să ştie că asimptomaticul va fi printre ei. Peste 50% din infecțiile de Covid sunt infecţii cauzate de asimptomatici. Pentru că e pacient, este pozitiv, chiar dacă e asimptomatic.

Însă punctul culminant al prezentării făcute de Arafat în fața parlamentarilor a fost cel al prognozelor adaptate la România.  

Potrivit oficialului, în perioada 6-12 august variantele sunt următoarele:

  • Cea optimistă, în care vor exista 1000 de infectări pe zi.
  • Cea pesimistă, cu 1400 infectați/zi.

Cu alte cuvinte, dacă ne-a luat aproape cinci luni să ajungem unde suntem azi, adică la puțin sub 35.000 de persoane care au contractat noul coronavirus, un ritm precum cel de mai sus ne-ar face să atingem sau chiar să depășim acest prag într-o singură lună.

Iar dacă în august nu ne vom redresa, dinamica în speță coroborată cu instalarea sezonului rece ar putea duce bilanțul României la câteva sute de mii de cazuri.

Context

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, luni, după ședința CExN că legea carantineri nu va fi votată în Senat până nu vor veni în comisiile de specialitate premierul Ludovic Orban și ministrul Sănătății. „Singurul membru al Guvernului care a venit să prezinte această lege este Raed Arafat. El nu este un om politic”, a declarat președintele PSD. Guvernul transmite că premierul sau miniștrii nu au fost invitați la dezbateri.

Guvernul a transmis însă că până la această oră nu au fost transmis invitații premierului și ministrilor pentru a fi prezenți la dezbatere.

„Având în vedere afirmațiile false făcute în spațiul public, precizăm faptul că nu a fost înaintată premierului Ludovic Orban, și nici miniștrilor din Cabinet, invitația de a participa la dezbaterile din Parlament pe marginea legii care privește carantina și izolarea.  Menționăm faptul că atât premierul, cât și miniștrii Sănătății și Justiției, au disponibilitatea de a participa la lucrările Parlamentului ori de câte ori sunt invitați sau solicitați în mod oficial”, precizează reprezentanții Guvernului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here