Ciolacu amenință că va apela la Comisia LIBE în cazul Avocatului Poporului. „Nu poate cineva să o acuze pe doamna Renate Weber că este vreo pesedistă înfocată”

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Marcel Ciolacu a afirmat, referitor la faptul că actuala coaliţie de guvernare are intenţia de a o revoca pe Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului, că „nu poate cineva să o acuze pe doamna Renate Weber că este vreo o pesedistă înfocată”. Liderul PSD a adăugat că în funcţie de demersurile coaliţiei, social-democraţii sunt dispuşi să meargă inclusiv la Comisia LIBE din Parlamentul European care poate stopa acest abuz şi să sesizeze CCR, în cazul în care Parlamentul aprobă revocarea Avocatului Poporului.

„Ştim cine este Avocatul Poporului în acest moment, vremelnic, ca fiecare dintre noi în funcţii publice. Este doamna Renate Weber. Cred că nu poate cineva să o acuze pe doamna Renate Weber că este vreo o pesedistă înfocată. Dacă luaţi istoricul domniei sale, este un avocat de excepţie, de dreapta. Cred că discuţia este cu ce se ocupă Avocatul Poporului. Avocatul Poporului păzeşte ca puterea să nu facă abuzuri în ceea ce priveşte drepturile şi libertăţile cetăţeneşti. Acesta e rostul Avocatului Poporului. Avocatul Poporului face parte din statul de drept, alături de celelalte instituţii, la fel ca CCR care a fost atacată de domnii Orban, Cîţu şi de preşedintele Iohannis. Cum să ataci Avocatul Poporului? Cine permite într-un stat membru UE să vii să ataci Avocatul Poporului? Am avut discuţii cu preşedintele Parlamentului European, comisarii europeni. Aşteptăm să vedem care sunt demersurile pe care o să le întreprindă actuala coaliţie de guvernare şi vom merge mai departe, inclusiv la Comisia LIBE care poate să stopeze un abuz al actualei coaliţii”, a afirmat Marcel Ciolacu, la finalul BPN al PSD de luni, transmite News.ro.

Întrebat dacă PSD va ataca la CCR revocarea Avocatului Poporului, dacă va fi aprobată de Parlament, Marcel Ciolacu a răspuns: „Haideţi să vedem. Categoric”.

Pe 16 februarie, preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban a anunţat că a fost iniţiată procedura privitoare la revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber – al cătrei mandat ar urma să se încheie în 2024. El a adăugat că în cel mult două săptămâni comisiile juridice urmează să analizeze această solicitare şi să prezinte un raport care să fie transmis plenului.

Pe 17 februarie, Avocatul Poporului Renate Weber a declarat recent că nu i-au fost comunicate reproşurile care i se aduc şi a precizat că revocarea sa poate fi făcută doar pentru încăţcări ale Constituţiei şi legilor.

Preşedinta Senatului Anca Dragu a afirmat, întrebată cine ar putea să o înlocuiască pe Renate Weber în funcţia de Avocat al Poporului, că niciun partid nu a avansat, până în prezent, vreo propunere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here