CNSAS a sesizat Parchetul General cu privire la ofiţerii de Securitate şi Miliţie care au recrutat mii de elevi în perioada comunistă

Mii de elevi care nu împliniseră vârsta de 18 ani au fost recrutați de fosta Securitate, în special în ultimele două decenii ale regimului comunist, conform Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Instituția a sesizat Parchetul General și a retransmis documentaţia referitoare la 43 ofiţeri de Securitate care au recrutat 696 elevi în primii ani ai regimului comunist din România.

CNSAS a anunțat joi, printr-un comunicat de presă, că a hotărât transmiterea către Parchetul General – Secţia Parchetelor Militare a unei sesizări in rem privind posibile infracţiuni contra păcii şi omenirii, săvârşite de foşti ofiţeri de Securitate şi Miliţie, cu precădere în ultimele două decenii ale dictaturii comuniste din România, prin recrutarea ca surse a mii de elevi care nu împliniseră vârsta de 18 ani.
Aceste abuzuri, comise de angajaţi ai instituţiilor statului desemnate prin lege să apere Constituţia şi drepturile civile, au avut un caracter sistematic şi au vizat grupuri mari de persoane minore, fapt care justifică aducerea acestor măsuri în atenţia opiniei publice şi a justiţiei, în condiţiile legii”, afirmă reprezentanții CNSAS.
Ei spun că au transmis Parchetului General datele profesionale ale ofiţerilor implicaţi în recrutarea minorilor, însoţite de documentele doveditoare din arhiva Securităţii.
De asemenea, Colegiul CNSAS a aprobat remiterea către Parchetul General a documentaţiei referitoare la 43 ofiţeri de Securitate, care au recrutat 696 elevi în primii ani ai regimului comunist din România.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here