Coif unicat, de sorginte vikingă, recuperat de poliţişti. „Este apreciat de specialiştii în domeniu ca având o valoare istorică incomensurabilă”

Poliţiştii specializaţi în protejarea patrimoniului cultural au recuperat calota unui coif medieval, de sorginte vikingă, unicat în România şi printre puţinele exemplare cunoscute în Europa. Bunul este apreciat de specialiştii în domeniu ca având o valoare istorică incomensurabilă.

„Poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale – Serviciul pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Naţional, împreună cu poliţişti din cadrul I.P.J. Iaşi – Serviciul de Investigaţii Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani, au recuperat, la data de 7 februarie 2021, un bun arheologic de mare valoare, respectiv calota unui coif medieval de sorginte varegă (vikingă)”, a transmis, vineri, Poliţia Română. 

Sursa citată anunţă că investigaţiile în cauză au început în luna decembrie 2020, în urma unor indicii obţinute de poliţişti, coiful fiind iniţial descoperit în timpul unor lucrări de amenajare efectuate, în anul 2010, pe râul Siret, fără a fi însă declarat şi predat la data respectivă autorităţilor competente.  

„Bunul cultural poate fi datat în secolele X-XIII şi reprezintă un tip de coif întâlnit cel mai adesea în spaţiul Baltic şi al Rusiei Kieviene. Acesta este apreciat de specialiştii în domeniu ca având o valoare istorică incomensurabilă, fiind unicat în România şi printre puţinele exemplare cunoscute în Europa”, au mai transmis poliţiştii.  

Cercetările continuă pentru lămurirea tuturor circumstanţelor, iar bunul cultural în cauză a fost predat Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, în vederea declanşării procedurii de clasare în patrimoniul cultural naţional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here