„Colaborarea cu rușii va fi pedepsită”. Partizanii ucraineni povestesc cum rezistă în teritoriile ocupate

Sursa: Wikipedia

În august, au avut loc mai multe explozii în Crimeea și orașele ucrainene ocupate de Rusia în timpul războiului declanșat în 24 februarie 2022, inclusiv o serie de explozii la un depozit de muniții din regiunea Djankoe, din Crimeea, și la aerodromul militar din Saki. Consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podoliak a avertizat că numărul unor astfel de „excese” în teritoriile controlate de ruși nu va face decât să crească. Partizanii ucraineni operează în aceste teritorii, iar forțele armate ucrainene le-au permis unora dintre ei să acorde interviuri pentru The New York Times, notează Meduza.

Partizanul ucrainean Svarog (spiritul focului, în mitologia slavă) s-a întâlnit cu un jurnalist de la The New York Times (NYT) în Zaporojie, un oraș la aproximativ 100 de kilometri nord de Melitopolul ocupat, care este unul dintre centrele de rezistență împotriva ocupației ruse.

Svarog spune că armata ucraineană începuse antrenarea de partizani cu câteva luni înainte de invazie. Zeci de organizații au fost angajate în pregătirea militară a populației civile, iar uneori Svarog însuși s-a alăturat sesiunilor de pregătire organizate de Sectorul de Dreapta și Corpul Național, ramuri ale mișcării Azov.

Mai aproape de începutul războiului, Forțele de Operații Speciale ucrainene au început să dezvolte un program mai structurat și mai secret, care includea instrucțiuni despre efectuarea unui sabotaj, manipularea explozivilor și amenajarea depozitelor de arme.

După ce a început invazia, Svarog a fost trimis într-un depozit de lângă Melitopol, unde a găsit explozibili, detonatoare, puști de asalt Kalașnikov, un lansator de grenade și două pistoale cu amortizoare.

Acum, partizanii colaborează la vânătoare. Svarog și un alt luptător de gherilă, cu indicativul Viking, susțin că îi consideră trădători pe ofițerii de poliție, funcționarii publici municipali și regionali și pe profesorii care au acceptat să lucreze în cadrul programului educațional rus. Partizanii au subliniat că medicii, pompierii, lucrătorii sociali și din servicii comunale nu figurează pe lista colaboratorilor.

Svarog a vorbit despre mai multe operațiuni pe care detașamentul său le-a efectuat la Melitopol. În primăvară, partizanii au minat o mașină în apropierea secției de poliție. NYT scrie că explozia a ucis un polițist și l-a rănit pe altul. În timpul unei alte operațiuni (Svarog nu a luat parte direct la ea), mașina lui Oleg Șostak, șeful sediului de campanie al partidului Rusia Unită, a fost aruncată în aer.Șostak a fost rănit.

Svarog spune că nu este atât de important dacă oamenii atacați de gherile supraviețuiesc sau mor – mult mai important este semnalul pe care îl trimite rezistența: „Nu ești niciodată în siguranță”.

Scopul nostru este să le arătăm ocupanților că nu sunt acasă, că nu trebuie să se stabilească aici, că nu trebuie să doarmă liniștiți.

Cât despre profesori, care sunt considerați trădători, luptătorii de gherile spun că nimeni nu alege să-i atace, dar rezistența intenționează să-i avertizeze referitor la predarea programei școlare rusești. În special, a spus Viking, în oraș au apărut deja fluturași cu fotografii și numele directorilor de școli care au decis să deschidă instituțiile de învățământ în septembrie. Pe ele scrie: „Colaborarea cu rușii va fi pedepsită”.

Un oficial ucrainean de rang înalt a vorbit, sub condiția anonimatului, și despre alte operațiuni subterane. Potrivit acestuia rezistența s-a aflat în spatele otrăvirii militarilor ruși în regiunea Zaporojie, a sabotării unui lift în regiunea Herson și a aruncării în aer a unui pod de pe linia de cale ferată dintre Crimeea și Melitopol.

KOMMERSANT | Rusia riscă să-și vadă producția de carne micșorându-se

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here