Comisia Europeană: Vodca dăruită de Putin lui Berlusconi încalcă sancţiunile instituite împotriva Rusiei

Sursa: Facebook

Cele 20 de sticle de vodcă trimise de preşedintele rus Vladimir Putin drept cadou fostului premier italian Silvio Berlusconi de ziua de naştere a acestuia încalcă sancţiunile europene impuse Rusiei după invazia sa în Ucraina, a declarat Comisia Europeană joi, potrivit Reuters.

Fostul prim-ministru Berlusconi, al cărui partid Forza Italia va intra în noul guvern de coaliţie din Italia, a stârnit controverse săptămâna aceasta când a spus că a reluat legătura cu Putin şi a făcut recent schimb de ”scrisori dulci” cu acesta, relatează Agerpres.

De ziua mea de naştere, mi-a trimis 20 de sticle de vodcă şi o scrisoare foarte dulce”, le-a spus Berlusconi, care a împlinit 86 de ani luna trecută, parlamentarilor săi din Camera inferioară, conform unei înregistrări audio difuzate de agenţia de presă LaPresse.

Un pachet de sancţiuni al UE, convenit în aprilie, a extins o interdicţie de import pentru mărfurile ruseşti, inclusiv pentru băuturile spirtoase, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei într-un comunicat, adăugând că nu există exceptări pentru cadouri.

Cu toate acestea, este la latitudinea fiecărui stat membru al UE în parte să pună în aplicare sancţiunile, a remarcat el. Nu se ştie deocamdată dacă autorităţile italiene vor lua vreo măsură în cazul dat.

Ca răspuns la recentele comentarii ale lui Berlusconi despre Putin şi războiul din Ucraina, Giorgia Meloni, care se aşteaptă să fie viitorul prim-ministru al Italiei, a declarat miercuri că noul său guvern va fi pro-NATO şi va face parte pe deplin din Europa sau nu va fi deloc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here