Compania Amazon, acuzată de dezinformare privind Covid-19 prin promovarea cărților unor autori care nu au încredere în vaccin

Senatoarea americană Elizabeth Warren a acuzat Amazon că vinde „dezinformare despre vaccinurile Covid-19 şi tratamente” prin algoritmi de căutare şi bestseller, relatează The Guardian, citat de News.ro.

Warren și-a formulat acuzațiile după ce Amazon a promovat o carte a unui autor pe care The New York Times l-a numit în luna iulie „cel mai influent distribuitor online de informaţii false despre coronavirus”.

Căutând „Covid-19” pe site, utilizatorul primeşte ca prim rezultat „The Truth About Covid-19”, de Joseph Mercola şi Ronnie Cummins, o carte care susţine că dezvăluie cum „eficienţa vaccinurilor a fost exagerată la nivel larg”, cum coronavirusul a fost fabricat în laborator în Wuhan şi cum „tratamente şi prevenirea sigure, simple şi ieftine au fost cenzurate şi ascunse pentru a crea o cale liberă pentru acceptarea vaccinurilor”.

Warren i-a scris directorului executiv al Amazon, Andy Jassy, despre îngrijorările ei că algoritmii de căutare ale retailerului online „par să contribuie la răspândirea dezinformării cu privire la Covid-19”.

Senatoarea democrată de Massachusetts a făcut referire la o cercetare a echipei ei: căutările pe teme legate de pandemie au inclus în mod constant cărţi cotate foarte bine, etichetate favorabil, bazate pe neadevăruri despre vaccinurile anti-Covid şi tratamente.

Alte titluri care apar între primele rezultate ale căutărilor pe Amazon.com sunt „Reversing the Side Effects of the Covid-19 Vaccine” şi „Heal Covid-19 on Your Own”, a mai spus Warren.

„Este un exemplu uluitor de dezinformare”, a afirmat senatoarea, descriind ca „profund tulburător” faptul că Amazon îi „îndrumă pe numeroşi americani să îşi rişte sănătatea şi pe a apropiaţilor lor bazat pe informaţii înşelătoare şi eronate pe care le găsesc pe site-ul Amazon”.

Ea a cerut companiei să revizuiască imediat algoritmii, să raporteze public cu privire la cărţile care cuprind dezinformare şi să întocmească un plan de modificare a algoritmilor săi.

Lui Warren i s-a alăturat congresmenul democrat de California Adam Schiff, care i-a scris lui Jassy despre temerile lui că, atâta vreme cât produsele anti-vaccin rămân pe site, „Amazon profită direct de pe urma dezinformării anti-vaccin de senzaţie, în timp ce aceste teorii ale conspiraţiei continuă să contribuie direct la decesele asociate Covid-19”.

Schiff a făcut apel la Amazon să expună paşii pe care îi face în a se asigura că recomandările sale nu sunt folosite pentru a promova informaţii înşelătoare cu privire la sănătate.

Compania a transmis NPR într-un comunicat:

„Evaluăm constant cărţile pe care le listăm pentru a ne asigura că se conformează cu liniile noastre directoare de conţinut şi, ca serviciu suplimentar pentru clienţii noştri, în partea de sus a paginilor cu rezultatele relevante ale căutării facem legătura cu sfatul CDC (Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor) legat de Covid şi măsurile de protecţie”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here