Comunitatea Declic dă statul în judecată și solicită instanței să oblige guvernului să ia măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice

Foto: INQUAM/George Călin

Comunitatea Declic anunță că va depune, marți, 31 ianuarie, la Curtea de Apel Cluj, documentele necesare pentru demararea primului proces pe climă din România, deschis împotriva guvernului.

Declic cere judecătorilor să oblige Guvernul, prin Ministerul Mediului și Ministerul Energiei, să adopte măsurile necesare pentru reducerea cu 55% a gazelor cu efect de seră până în anul 2030 și pentru atingerea neutralității climatice până în anul 2050.

„România nu are o lege a climei și nici nu se aliniază la obiectivele europene asumate pentru reducerea gazelor cu efect de seră. Doar o decizie definitivă în instanță poate obliga Ministerul Mediului și Ministerul Energiei să ia toate măsurile necesare”, a declarat Cătălina Hopârteanu, reprezentant al Comunității Declic.

Potrivit reprezentanților societății civile, inactivitatea Guvernului ar afecta „dreptul la viață și dreptul la viață privată, dreptul de proprietate, dreptul la un trai decent, dreptul la un mediu sănătos și durabil, precum și dreptul la un viitor demn al generațiilor viitoare etc. Statul are obligația de a lua măsuri pentru a asigura un viitor sănătos și durabil pentru toți cetățenii”, după cum se arată în acțiunea ce va fi depusă la Curtea de Apel Cluj.

Procesul deschis de Declic este primul de acest fel din România, afirmă reprezentanții organizației clujene.

Potrivit acestora, în Europa, în Franța și Olanda au mai avut loc procese similare, declanșate de societatea civilă împotriva statului. Activiștii de mediu au obținut în instanță obligarea statelor francez și olandez la asigurarea unor măsuri eficiente pentru atingerea neutralității climatice.

Odată cu acțiunea, Declic spune că va depune la instanță o serie de studii și rapoarte realizate de cercetători specializați care susțin nevoia adoptării urgente a măsurilor de combatere a schimbărilor climatice.

Siegfried Mureşan: Rezultatul alegerilor regionale din Austria, un dezastru pentru cancelarul Nehammer şi pentru partidul său

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here