Conducta NATO de combustibil pe ruta Grecia-Bulgaria-România, motiv de tensiuni între SUA și Turcia

Foto: NATO/Facebook

NATO intenționează să construiască o conductă militară pentru combustibil care va pleca de la Alexandroupoli, va traversa Bulgaria și va ajunge, cel mai probabil, în apropierea bazei americane Mihail Kogălniceanu din estul României, scrie publicația grecească Proto Thema, citată de Rador.

Conducta va deservi atât Grecia, cât și Bulgaria și România și va fi construită în cadrul măsurilor pe care Alianța le ia pentru a contracara amenințarea rusească, deoarece obiectivul său principal va fi alimentarea cu combustibil a forțelor NATO care își au baza în cele trei țări, în special bazele NATO din Bulgaria și România.

Propunerea de construire a acestei conducte a fost prezentată de către București, în urmă cu aproximativ șase luni, iar discuțiile în acest sens sunt deja în curs și sunt purtate în principal la nivelul Reprezentanților Permanenți la NATO. Potrivit unor informații, finanțarea acestei conducte se va face din fondurile Alianței, ceea ce înseamnă că pentru construcția sa nu va exista nicio grevare a bugetelor publice ale celor trei țări.

Rol consolidat pentru Alexandroupoli

Se estimează că, pe lângă creșterea capacității de aprovizionare a forțelor NATO din Balcani, inițiativa de a construi această conductă pentru combustibil este și un mesaj către Turcia, deoarece indică o tendință suplimentară a Alianței de a deveni independentă față de Turcia.

De semnalat că în prezent aprovizionarea cu combustibil a bazelor mari și importante din punct de vedere geostractic pe care NATO le are în Bulgaria și România, se face în principal prin tancuri care traversează Bosforul și care, prin urmare, sunt supuse controlului și restricțiilor impuse de autoritățile turcești.

În același timp, construcția conductei este de așteptat să consolideze și mai mult rolul orașului Alexandroupoli ca centru-cheie de tranzit pentru NATO și forțele SUA în regiunea Balcanilor. Se estimează că această conductă va fi un bastion în fața agresivității turcești pe linia de graniță de pe râul Evros, întrucât în ​​acest fel nevoia de a exista stabilitate și securitate în această regiune este consolidată și din motive de protejare a intereselor americane și ale NATO.

Trebuie remarcat și faptul că, în acest context, există ideea unei extinderi viitoare a conductei militare grecești de la Kavala la Alexandroupoli pentru ca apoi, dacă este necesar, să fie interconectată cu conducta militară NATO.

Context

Statele Unite şi Grecia au semnat în luna octombrie un acord revizuit de cooperare reciprocă în domeniul apărării despre care analiştii spun că va spori valoarea strategică a Atenei şi va conduce la investiţii americane la bazele militare greceşti.

Forţele armate americane trebuie să extindă baza Flotei a 6-a pe insula sudică Creta şi să creeze baze de drone şi facilităţi permanente de antrenament de elicopter în Grecia centrală.

Amenințări de la Ankara

Contractul greco-american a fost recent ținta unor amenințări venite de la Ankara, de la cel mai înalt nivel.  

În cadrul unei emisiuni TV, Mesut Hakki Caşın, consilier al președintelui Recep Tayyip Erdogan în chestiuni de securitate, a vorbit despre problemele existente în relațiile SUA – Turcia și a amenințat cu închiderea bazelor americane care funcționează pe teritoriul Turciei și cu privire la închiderea strâmtorilor pentru navele americane.

„Putem de asemenea să închidem bazele noastre militare pentru trupele americane. Lăsați-i pe americani să-și ia radarul (este vorba de radarul NATO de la Kürecik). De altfel, acest radar nu lucrează pentru noi. La fel și baza aeriană de la Incirlik. Incirlik nu mai este la fel de important precum era în timpul Războiului Rece. Însă trebuie să spun următoarele: De ce îi protejăm pe americani la Incirlik, din moment ce SUA și-au luat deja sistemele lor Patriot din Turcia? Deja și-au redus trupele acolo. Există baze americane în Bulgaria și România. Condoleezza Rice a declarat că «Bulgaria și România sunt cei mai buni prieteni ai noștri». Dar cum își vor trece americanii navele când strâmtorile turcești se vor închide?”, a spus Mesut Hakki Caşın.

Caşın a vorbit și despre prezența americană în Creta și la Alexandroupoli, amenințând că două batalioane „îi vor învăța pe americani să înoate în Marea Egee”.

„În legătură cu Creta. Am spus-o de 10 ori în trecut despre insula Creta. Este o insulă mică cu o lungime de 260 km și lățime de 65. Cu apărarea aeriană a SUA desfășurată acolo nu pot controla regiunea. Și nici de la Alexandroupoli (un oraș grecesc în care SUA au în plan să dezvolte o bază navală și aeriană). Două batalioane de-ale noastre dacă intră acolo, îi vor învăța pe americani cum să înoate în apele Mării Egee”, a susținut consilierul președinteului Erdogan.

1 COMENTARIU

  1. Să nu uite osmanlâii că de câte au vrut să treacă prin Valahia i-au luat dracii….și atunci că și acum erau conduși de către niște nenorociți ,se visau sa cucerească Europa,dar le-a tăiat elanul niște amărâți de moldoveni, ardeleni, valahi.!!!.. să de-a Dumnezeu să apară la Dunăre !!!…praf și pulbere se va alege de așa zisa armată de ieniceri… să nu uite că au o problemă la granița de est….kurzii…!!!.. atât așteaptă ,un semnal și dunga vor ajunge într-o zi la Ankara .. unde morții mă-sii s-ar duce erdogan??..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here