Conflict la Aleph News. Foşti angajaţi acuză: „Nu am semnat contract ca să fim înjuraţi!” Reacția avocaților lui Sârbu

Inquam Photos / Octav Ganea

„Nu am avut în fişa postului să fiu înjurat pentru că îmi fac treaba„, spune pentru Paginademedia.ro un (fost) angajat Aleph News până recent. Un angajat care îl priveşte admirativ pe Adrian Sârbu pentru uriaşa forţă de muncă şi capacitate de a motiva oamenii, dar care nu poate trece peste atitudinea omului de televiziune de a-şi umili angajaţii. Şi asta într-un limbaj dur, susţine el. Şi în şedinţă.

T.P a plecat de la Aleph News în urmă cu câteva zile, într-o perioadă în care aproximativ zece oameni au ales, de asemenea să părăsească televiziunea. Şi nu din cauza întârzierilor de salarii, frecvente în ultimele luni.

De câteva săptămâni, de pe post a dispărut şi Felix Drăghici, partenerul lui Costi Mocanu în emisiunea de seară „Ştiu”. Potrivit informaţiilor Paginademedia.ro, este într-un concediu de câteva luni, iar revenirea lui este incertă.

Chiar astăzi, fără legătură cu acest material, a plecat de la Aleph şi Andrei Tomescu, cel care lucra la Aleph încă de la startul staţiei. Tomescu ar fi urmat să treacă în echipa de la Ştiu, după plecarea lui Felix Drăghici. Contactat de Paginademedia.ro, Tomescu a confirmat informaţia, fără a da alte detalii.

„S-a Aleph praful” este gluma acră care circulă printre angajaţii postului de televiziune.

Paginademedia.ro prezintă câteva declaraţii de la doi foşti angajaţi de la Aleph News. Numele lor sunt mai puţin importante:

Am muncit cu mare plăcere, am lucrat cu pasiune la Aleph, dar nu se poate face treabă aşa„, îşi începe povestea T.P., fost editor corespondent. Nu-şi ascunde admiraţia pentru capacităţile lui Adrian Sârbu:

„Adrian Sârbu este un foarte bun motivator şi ştie să îi implice fabulos pe oameni în ceea ce fac. Munceşte extraordinar de mult şi este un model din acest punct de vedere pentru toţi. Însă sunt şi aceste aspecte peste care nu poţi trece”, continuă el. Şi punctează: „Am fost tare dezamăgit”, continuă el.

De ce?

Aici intervin aspectele „dure” ale poveştii. Implică multe „bip-uri„, dar încercăm să le ocolim. „Eu nu am în fişa postului să fiu înjurat”, începe. Detaliază apoi. „Odată”, povesteşte, „am avut un schimb de replici cu Adrian Sârbu: tu ce te bagi? mi-a spus. Meriţi să fii scuipat! Toţi meritaţi să fiţi scuipaţi! Vă bateţi joc de cel care vă plăteşte”, mi-a zis.

Iar aceasta e doar partea care poate fi reprodusă.

Au fost însă şi alte momente în care a fost umilit, ca şi alţi angajaţi, în cuvinte dure, pe ton ridicat şi în şedinţe cu toată lumea. „Nu pot accepta să fim înjuraţi, să se urle la noi. Mi-a povestit un coleg că odată a dat cu o lumină de pământ şi a ţipat la angajatul care o adusese de acasă doar ca să se vadă mai bine imaginea televiziunii. El crede că toţi ceilalţi sunt proşti”.

Chiar şi aşa, fostul angajat crede în proiectul Aleph. „Se pot face foarte multe lucruri interesante cu acest post. Este un proiect interesant care poate aduce multe lucruri frumoase. Aleph este un altfel de televiziune, clar, şi este un proiect în care se munceşte foarte, foarte mult”, mai spune T.P.

Într-o notificare trimisă Paginademedia.ro, prin intermediul avocaţilor, Aleph Media susţine că „informaţiile din curprinsul articolului nu corespund realităţii” şi solicită ştergerea articolului.

Din notificarea Aleph:

  • Va solicitam sa eliminati de urgenta Articolul mentionat precum si orice referire la persoana dlui Adrian Sarbu ca fiind autor al presupuselor fapte mentionate.
  • Informatiile din cuprinsul Articolului NU CORESPUND REALITATII, intrucat pana la aceasta data, presupusele fapte sunt emanatia unuia sau a mai multor fosti angajati ale caror relatii contractuale cu Aleph News au incetat in perioada de proba a contractului de munca. 
  • Alegatiile pe care, in mod tendentios le conexati cu AlephNews si persoana Dlui Adrian Sarbu nu sunt decat simple speculatii nedovedite, parte a unui scandal de presa pe care il alimentati in mod nelegal.
  • Consideram ca Articolul are un caracter defaimator, de natura a incalca drepturile personale fundamentale la onoare, reputatie si demnitate, rezultat din asocierea implicita intre comentariile preluate de Dumneavoastra cu privire la functionarea unui produs media si trimiterea realizata in mod direct la persoana dlui Adrian Sarbu.
  • Afirmatiile din cuprinsul materialului reprezinta exprimari inacceptabile din perspectiva jurnalistica, sunt informatii despre care nu ati solicitat un punct de vedere si, pe cale de consecinta, reprezinta afirmatii calomnioase de natura a atrage raspunderea civila acelor care le fac.
  • Imperativul moral si juridic al respectarii deontologiei profesionale ar trebui sa va oblige ca, in calitate jurnalisti sa va abtineti de la afirmatii care sa se regasesca in sfera unei fapte ilicite. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here