Consilierul lui Vlad Voiculescu, în răspăr cu poziția ministrului pe subiectul restricțiilor: Reducerea orelor de funcționare a magazinelor nu este de ajutor. Riscul de infectare e mai mare

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Ștefan Voinea, consilierul onorific al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, respinge închiderea mai devreme a magazinelor ca fiind o măsură eficientă pentru combaterea pandemiei. El spune că soluțiile cele mai bune, potrivit mai multor studii, sunt interzicerea întâlnirilor în grupuri mici și închiderea școlilor.

Consilierul Ștefan Voinea susține că închiderea mai devreme a magazinelor nu se găsește printre măsurile eficiente împotriva răspândirii coronavirusului și că, din contră, ar putea avea efect invers. 

În schimb, cele mai eficiente măsuri ar fi interzicerea întâlnirilor în grupuri mici și închiderea școlilor, potrivit studiilor amintite de Ștefan Voinea.

„Am făcut un review rapid al studiilor cu privire la intervențiile non-farmaceutice (NPIs) care funcționează în prevenirea răspândirii COVID-19. Nu am găsit absolut nimic care să indice faptul că reducerea orelor de funcționare a magazinelor ar fi de ajutor. Un timp de funcționare mai restrâns înseamnă șanse mai mari de a genera aglomerație, deci risc mai mare de infectare.

Un studiu din Nature Human Behaviour afirmă că eficacitatea cea mai bună în oprirea răspândirii virusului ar avea-o interzicerea întâlnirii persoanelor în grupuri mici (small gathering cancellation) și închiderea instituțiilor educaționale (closure of educational institutions)”, a scris Ștefan Voinea pe Facebook.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, se declara în urmă cu câteva zile adeptul închiderii magazinelor, pentru a putea păstra școlile deschise.

„Închiderea centrelor comerciale, iertaţi-mă, dar între a închide şcoli şi a închide centrele comerciale cel puţin peste weekend, de exemplu, preferinţa mea şi cred că preferinţa Guvernului este cât se poate de clară şi cred că este preferinţa a fiecăruia dintre noi”, afirma Vlad Voiculescu înainte de anunțarea noilor restricții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here