Consiliul Constituțional francez: Paşaportul sanitar, extins. Vaccinarea personalului sanitar, obligatorie

Atmosphere masked people in the Place Vendôme during a lockdown(Containment) imposed to slow the spread of the coronavirus disease (COVID-19), Paris, in France, May 02, 2020.//03PARIENTE_13450011/2005031351/Credit:JP PARIENTE/SIPA/2005031359, Image: 516677890, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: JP PARIENTE / Sipa Press / Profimedia

Câteva sute de manifestanţi au scandat ”Macron, nu te vrem cu paşaportul tău” sanitar, la Paris, în semn de protest faţă de hotărârea Consiliului Constituţional de a valida o o lărgire a paşaportului sanitar antocovid şi ca vaccinarea împotriva covid-19 să fie obligatorie pentru personalul din domeniul sanitar, relatează AFP, preluată de News.ro.

Ei au scandat ”Libertate! Libertate!” în faţa a numeroşi membri ai Companiilor Republicane de Securitate (CRS), desfăşuraţi în faţa sediului Consiliuluide Stat şi Consiliului Constituţional.

Pe pancarte se puteau citi mesaje ca ”paşaportul ruşinii”, ”boicot total” sau ”refuzaţi să fiţi cobai”.

O parte a manifestanţilor a părăsit locul joi seara, către ora locală 20.30 (21.30, ora României), iar în Place du Palais-Royal au mai rămas aproximativ 200de persoane şi aproximativ zece vehicule CRS parcate în zonă.

”Nu este normal ca nouă persoane (membre ale Consiliului Constituţional) să ne hotărască libertăţile”, a protestat Nejeh Ben Farhat, în vârstă de 42 de ani, o ”vestă galbenă” care s-a prezentat drept unul dintre organizatorii manifestaţiei.

”Persoanle în CDD (contract pe perioadă determinată) sau în interimar (nevaccinate şi fără paşaport) nu vor putea, poate să fie date afară, însă vor fi suspendate fără plată”, a criticat acest tehnician în telecomunicaţii, în opinia căruia ”vor exista două populaţii”, ”una favorizată cu privilegii şi noi, cei care nune vom mai putea duce la cinema, la cafenea, să ne căutăm un loc de muncă”.

Între manifestaţi se afla şi Jérôme Rodrigues, o figură a mişcări vestelor galbene, rămas fără un ochi în 2019, în urma unui tir de grenadă la o manifestaţie.

O măsură emblematică şi controversată a proiectul de lege privind lupta împotriva epidemiei covid-19, paşaportul sanitar (vaccinare totală, test covid-19 negativ sau certificat de însănătoşire) urmează să fie lărgit – începând de luni – la cafenele, restaurante, avioane, trenuri, autocare pe trasee lungi, în târguri, seminarii şi în saloane profesioniste.

„Fabius, la închisoare!”

Frédérique Baron, o gospodină, a dat asigurări AFP că ”nu sunt împotriva vaccinării. M-am făcut toate vaccinurile. Copii mei au fostvaccinaţi. Sunt vaccinuri sugure, dovedite. Sunt de ani de zile pe piaţă. Din contră, vaccinul ăsta are doar şase luni, iar eu nu mă pot hotărî să-l fac”.

”Să-mi arăt cartea de identitate pentru a mă duce să beau o cafea nu este posibil. Vreau să fiu liberă ca înainte şi cred, ca înainte, că este posibil”, a subliniat această manifestantă în vârstă de 40 de ani.

Unii manifestanţi, care au aşteptat joi toată ziua hotărârea ”înţelepţilor” de la Consiliul Constituţional, au primit cu huiduieli validarea celei mai mari părţi a legii privind paşaportul sanitar.

”Fabius, la închisoare”, au strigat ei, referindu-se la preşedintele Consiliului Constituţional.

Marie José Libeiro, în vârstă de 48 de ani, care a refuzat să spună ce merserie are, la Paris, a declarat AFP că ”pentru mine, toate astea aduc atingere libertăţilor fundamentale şi libertăţii de pleca şi veni. Lobertatea înseamnă să poţi alege să te vaccinezi sau nu”.

”Suntem pe cale să devenim un stat autoritarist”, denunţă această manifestantă, care respinge dispozitivul drept ”un lucru care opune oamenii unii împotriva altora”.

Expert climatolog: Asistăm la ceea ce specialiștii avertizau de acum 20 de ani

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here