Coreea de Nord amenință după exerciţiile militare pe care SUA le fac alături de Coreea de Sud: Situaţia e la „linia roşie extremă”

Ministerul de Externe al Coreei de Nord a declarat joi că exerciţiile efectuate de Statele Unite şi aliaţii sud-coreeni au împins situaţia către o „linie roşie extremă” şi ameninţă să transforme peninsula într-un „arsenal de război imens şi o zonă de război şi mai critică”, relatează Reuters, citată de News.ro.

Coreea de Nord va răspunde la orice mişcare militară a Statelor Unite şi are strategii puternice de contracarare, inclusiv „cea mai copleşitoare forţă nucleară”, dacă este necesar, ameninţă Phenianul.

„Situaţia militară şi politică din peninsula coreeană şi din regiune a ajuns la o linie roşie extremă, din cauza nesăbuitelor manevre de confruntare militară şi a actelor ostile ale SUA şi ale forţelor sale vasale”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

Declaraţia, transmisă de agenţia de ştiri a statului nord-coreean, KCNA, precizează că Phenianul nu este interesat de dialog atât timp cât Washingtonul desfăşoară politici ostile.

La Washington, Casa Albă a respins declaraţia nord-coreeană şi a reiterat disponibilitatea de a se întâlni cu diplomaţii nord-coreeni „la un moment şi într-un loc convenabil pentru ei”.

„Am precizat că nu avem nicio intenţie ostilă faţă de Republica Populară Democrată Coreeană şi ne dorim o diplomaţie serioasă şi susţinută pentru a aborda întreaga gamă de probleme care preocupă ambele ţări şi regiunea”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe.

Declaraţia nord-coreeană menţionează vizita la Seul din această săptămână a secretarului american al Apărării, Lloyd Austin. Marţi, Austin şi omologul său sud-coreean au promis să extindă exerciţiile militare şi să desfăşoare mai multe „active strategice”, cum ar fi portavioane şi bombardiere cu rază lungă de acţiune, pentru a contracara dezvoltarea de arme de către Coreea de Nord şi pentru a preveni un război.

„Aceasta este expresia vie a scenariului periculos al SUA, care va avea ca rezultat transformarea peninsulei coreene într-un arsenal de război uriaş şi într-o zonă de război şi mai critică”, se arată în comunicatul nord-coreean.

SUA au 28.500 de soldaţi în Coreea de Sud, moştenire a Războiului din Coreea din 1950-1953, care s-a încheiat printr-un armistiţiu, şi nu printr-un tratat de pace.

„Respingem ideea că exerciţiile noastre comune cu partenerii din regiune ar fi o provocare. Sunt exerciţii de rutină, în deplină concordanţă cu practicile din trecut”, se arată în declaraţia Casei Albe.

Anul trecut, Coreea de Nord a efectuat un număr record de teste cu rachete balistice, care sunt interzise prin rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU. De asemenea, a fost observată redeschizând situl său de testare a armelor nucleare, care fusese închis, ceea ce a generat suspiciuni privind efectuarea unui test nuclear, pentru prima dată după 2017.

La New York, ministrul de externe al Coreei de Sud, Park Jin, s-a întâlnit miercuri cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi a cerut ca ONU să acorde în continuare atenţie provocărilor recente ale Coreei de Nord şi să aplice sancţiunile împotriva regimului de la Phenian. Guterres a declarat că orice reluare a testelor nucleare de către Coreea de Nord ar fi o lovitură devastatoare pentru securitatea regională şi internaţională şi a reafirmat sprijinul pentru construirea unei păci durabile în peninsula coreeană, potrivit biroului lui Park.

Şeful diplomaţiei de la Seul se află într-o vizită de patru zile în Statele Unite, care va include o întâlnire cu secretarul de stat american Antony Blinken, vineri, la Washington.

Miercuri, Statele Unite şi Coreea de Sud au efectuat un exerciţiu aerian comun cu bombardiere americane B-1B şi avioane de luptă invizibile F-22, precum şi cu avioane F-35 din ambele ţări, potrivit Ministerului sud-coreean al Apărării. „Exerciţiile aeriene combinate arată voinţa şi capacitatea SUA de a oferi o descurajare extinsă, puternică şi credibilă împotriva ameninţărilor nucleare şi cu rachete ale Coreei de Nord”, a declarat Ministerul Apărării într-un comunicat.

Coreea de Sud şi Statele Unite, manevre aeriene comune cu un bombardier strategic american şi cu avioane de luptă invizibile

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here