Criză de personal sanitar în Franța: Medicii cu simptome ușoare de COVID-19 pot continua să lucreze

Inquam Photos / Virgil Simonescu
Franța le permite lucrătorilor din domeniul sănătății care sunt infectați cu COVID-19, dar care au simptome ușoare sau deloc, să continue să trateze pacienții, o măsură excepțională care are ca scop atenuarea lipsei acute de personal din spitale cauzată de explozia fără precedent a numărul de îmbolnăviri generate de varianta Omicron, relatează AP.
Scutirea specială de la regulile de carantină din Franța care este aplicată în spitale, case de bătrâni, cabinete medicale și alte servicii de sănătate esențiale este o dovadă a presiunii tot mai mari asupra sistemului medical francez din cauza variantei Omicron, care se răspândește rapid.
Este un risc calculat, chiar dacă există posibilitatea ca lucrătorii din domeniul sănătății să-și infecteze colegii și pacienții, raportat la ceea ce spune guvernul că este necesar pentru a menține serviciile esențiale în funcțiune.
În afara sectorului de sănătate, pentru cei care nu sunt acoperiți de scutirea specială, regulile de carantină din Franța impun cel puțin cinci zile de autoizolare pentru cei complet vaccinați care sunt testați pozitiv. Pentru cei nevaccinati, autoizolarea este de cel puțin șapte zile.

Omicron nu este grav, dar duce la lipsa de personal

Guvernele și patronatele au avertizat că regulile de izolare creează lipsă de personal într-o serie de sectoare, deoarece varianta Omicron provoacă creșteri ale infecțiilor în multe țări. În unele locuri, carantina a fost scurtată, inclusiv în Franța, pentru a aduce angajații înapoi la posturile lor.
Dar, în Europa, Franța pare să fie singura care acordă posibilitatea ca personalul medical să lucreze în timp ce este infectat.
Există tot mai multe semne că această variantă de COVID provoacă o boală mai puțin severă. Însă din cauza avalanșei de îmbolnăviri, un număr tot mai mare de oameni ajung în spitale, punând presiune asupra sistemului sanitar, mai ales atunci când personalul medical lipsește.
Autoritățile spitalelor franceze au spus că noile măsuri flexibile de autoizolare îi vor ajuta să acopere golurile de personal.
„Dacă sistemul devine foarte tensionat și 50% din personalul nostru este pozitiv, cel mai puțin simptomatic va veni la lucru, deoarece pacienții vor trebui să fie în continuare îngrijiți”, a spus dr. Marc Leone.
„Dar nu suntem încă în această situație”, a spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here