Criza zilierilor din România: Sute de hectare de viță riscă să rămână neculese. „Oamenii nu mai vor să mai muncească, chiar nu mai muncesc”

Sute de hectare cultivate cu viţă de vie riscă să rămână neculese. Pandemia a accentuat criza zilierilor, transmite ProTV.

Proprietarii de vii nu mai pot aduce muncitori din alte judeţe, pentru că ar trebui să investească în spaţii de cazare în care să se respecte normele de siguranţă sanitară.

În acelaşi timp, unii dintre cei fără loc de muncă care ar putea da o mână de ajutor preferă să îşi ducă traiul din ajutorul social. Nu se deranjează nici dacă primesc până la 200 de lei pe zi.

La Staţiunea de Cercetare pentru Viticultură Bujoru din Galaţi este nevoie de câteva sute de zilieri ca să strângă strugurii de pe patru mii de hectare de viță de vie.

Deşi pot câştiga câte o sută de lei pe zi, culegătorii nu s-au înghesuit deloc la porțile podgoriei.

Gabriel Tabaranu, director al Stațiunii de Cercetare pentru Viticultură Bujoru: „Forţa de muncă este insuficientă. Cu acelaşi lucru ne-am confruntat şi în anii anteriori, dar în anul acesta s-a acentuat pe fondul pandemiei. N-am mai putut aduce culegători din alte judeţe, neputând să-i cazăm. N-am putut risca să îi cazăm şi să avem probleme ulterioare”.

Situaţia este gravă, susţin viticultorii. În lipsa zilierilor, o parte din producţia de struguri – şi aşa mai mică decât cea de anul trecut – riscă să rămână neculeasă.

Femeie: „Oamenii nu mai vor să mai muncească, chiar nu mai muncesc. Se mulţumesc cu ajutorul social şi cam atât. Ar trebui tăiat ajutorul social de la primărie”.

În timp ce viticultorii se plâng ca nu găsesc oameni cu care să îşi culeagă viile, în evidenţele ANOFM apar peste 280.000 de români care nu au un serviciu şi sunt buni de muncă.

În localităţile unde există podgorii, pe unii dintre ei i-am găsit la birt.

Bărbat la o masă: „Eu mai am oleacă şi ies la pensie. Ce, mă duc să culeg la vie acum?”
Reporter: „Pentru un bănuţ în plus nu v-ar încânta?”
Bărbat: „Azi nu”.

Potrivit ultimelor statistici, România cheltuie în fiecare an, pentru toate formele de ajutor social, peste 10 miliarde de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here