Crowdfunding pentru a strânge 500.000 de lire, ca Big Ben să sune în ziua Brexit

sursa: pixabay.com

Guvernul britanic a respins un amendament la legea Brexitului, prin care se cerea ca Big Ben să sune pe 31 ianuarie, când Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană. Camera Comunelor a spus că ar fi nevoie de 500.000 de lire ca marele clopot să sune, deoarece mare parte din mecanism este scos având în vedere renovările prin care trece Turnul Elisabeta (așa cum se numește oficial turnul cu ceas al Parlamentului, cunoscut colocvial drept Big Ben). Costurile nu se justifică din fonduri publice, au spus parlamentarii.

Unele voci au spus imediat că banii pot fi strânși printr-o campanie publică de crowdfunding iar premierul Boris Johnson a spus că executivul lucrează deja la un plan în acest sens. Premierul a explicat că sunt oameni care vor să dea bani ca Big ben să sune de ziua Brexitului.

Totuși, Parlamentul a spus că un asemenea demers nu are precedent și că orice finanțare trebuie să respecte normele în vigoare legate de cheltuielile publice. De asemenea, legislativul a menționat că are un mecanism bine pus la punct prin care aprobă cheltuielile, care îi permite să-și păstreze poziția constituțională în raport cu guvernul, a scris BBC.

Restaurarea Big Ben a început în 2017 iar atunci s-a stabilit ca marele clopot să sune de Revelion, de Ziua Armistițiului și de Ziua Eroilor. Deoarece datele sunt fixe, constructorii pot face din timp pregătirile necesare.

În prezent, mecanismul care bate clopotul nu este în turn, deoarece podeaua pe care stătea a fost deja scoasă. Ca Big Ben să se facă auzit pe 31 ianuarie, trebuie montată din nou podeaua și aparatura necesară, ce ar costa 120.000 de lire. Restul până la 500.000 ar fi costuri legate de întârzierea lucrărilor de renovare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here