Două cazuri de infectare cu varianta braziliană P.1. a SARS-CoV-2 au fost confirmate în România, informează Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), anunță Agerpres.

„Institutul Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a fost informat de către laboratorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase ‘Balş’ că în România au fost confirmate două cazuri de infectare cu varianta braziliană P.1. a SARS-CoV-2”, afirmă sursa citată.

Potrivit aceleiaşi surse, este vorba de un bărbat în vârstă de 38 de ani, din Bucureşti, simptomatic, având condiţii medicale preexistente, fără istoric de călătorie şi fără contact cunoscut cu caz confirmat cu COVID-19, sursa neputând fi precizată.

Al doilea caz este tot un bărbat, în vârstă de 57 de ani, din Capitală, simptomatic, având condiţii medicale preexistente şi care ar proveni dintr-un focar de colectivitate cu 3 cazuri, sursa posibilă fiind unul dintre colegi.

Ancheta epidemiologică pentru cele 2 cazuri este în desfăşurare, menţionează INSP.

Varianta P.1 a fost prima oară identificată în jungla amazoniană și îi îngrijorează pe experții în virusologie din mai multe motive. P.1 nu doar că se răspândește mai rapid decât celelalte variante, dar este capabilă și să „fenteze” anticorpii dobândiți în urma infectării.

P.1 se răspândește acum în restul Braziliei și a fost găsită în alte 24 de țări. În Statele Unite, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au înregistrat șase cazuri în cinci state: Alaska, Florida, Maryland, Minnesota și Oklahoma.

Mai multe detalii despre vairanta P.1, în materialul de mai jos:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here