Cu cine s-a întâlnit și ce a discutat Orban la Conferința de la Munchen

Romanian PM Ludovic Orban with Canada's Justin Trudeau, at Munich Security ConferenceFoto: Gov.ro

Premierul Ludovic Orban a avut, cu ocazia participării la Conferinţa de Securitate de la Munchen, o serie de întrevederi cu reprezentanți ai mediului de afaceri, el exprimând în acest context interesul pentru consolidarea şi extinderea cooperării economice cu Germania, informează un comunicat de presă publicat de Guvern sâmbătă, preluat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, vineri prim-ministrul României a participat la o întrevedere cu reprezentanţii reuniţi ai Forumurilor Româno-German şi Germano-Român – prima reuniune comună a celor două formate de cooperare.

La reuniunea cu caracter informal au participat preşedintele Forumului Româno-German, prof. dr. Andrei Pleşu, şi preşedintele Forumului Germano-Român, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul federal german, Gunther Krichbaum, Bernd Fabritius, comisar guvernamental german pentru minorităţi naţionale, alături de alţi membri marcanţi ai executivului şi legislativului, mediului de afaceri şi societăţii civile din cele două ţări.

„Prim-ministrul Ludovic Orban a evidenţiat caracterul special, de natură strategică, al cooperării bilaterale, aflată în evoluţie ascendentă, şi a apreciat activitatea celor două Forumuri, care a contribuit de o manieră substanţială la consolidarea relaţiei dintre cele două state. Totodată, a evidenţiat rolul de punte al minorităţii germane din România şi al comunităţii româneşti din Germania, catalizatori importanţi în dinamica relaţiei dintre cele două ţări”, menţionează comunicatul Guvernului.

Tot vineri, premierul Orban s-a întâlnit cu Kent Walker, vice-preşedinte pentru afaceri globale al companiei Google, prilej cu care a prezentat interlocutorului avantajele mediului investiţional şi de afaceri din România, precum şi măsurile în acest sens adoptate de guvernul pe care îl conduce. Premierul a adresat vice-preşedintelui Google invitaţia de a lua în considerare stabilirea unei prezenţe a companiei în ţara noastră.

Sâmbătă, premierul Ludovic Orban s-a întâlnit cu reprezentanţi ai conducerii Comitetului economiei germane pentru relaţiile cu Estul (Ostausschuss der deutschen Wirtschaft), asociaţie a firmelor germane care reprezintă interesele acestora în ţări din Europa Centrală, de Sud-Est, Caucazul de Sud şi Asia Centrală.

„Premierul român a exprimat interes pentru consolidarea şi extinderea cooperării economice bilaterale, Germania fiind primul partener comercial al României, cu care se derulează peste o cincime din volumul comerţului exterior, şi al treilea investitor în economia românească. Prim-ministrul Ludovic Orban a adresat aprecieri faţă de prezenţa a peste 23.000 de companii germane în România, care au creat peste 300.000 de locuri de muncă, şi a prezentat avantajele României ca destinaţie a investiţiilor germane, precum şi măsurile de îmbunătăţire a cadrului legislativ şi financiar, în scopul atragerii de investiţii germane de calitate, pe termen lung. A fost convenită, de asemenea, realizarea, în perioada următoare, a unor evenimente de promovare economică în cele două ţări”, relatează comunicatul menţionat.

Prim-ministrul Ludovic Orban a avut, de asemenea, o întrevedere cu Generalul James Jones, preşedinte onorific al reputatului think-tank american Atlantic Council şi, totodată, preşedinte al Jones Group International. Discuţia s-a concentrat asupra modalităţilor de consolidare şi stimulare în continuare a prezenţei investiţionale în ţara noastră a companiilor americane.

De asemenea, prim-ministrul Orban a salutat, în context, anunţul făcut în cursul dimineţii zilei de 15 februarie de secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, referitor la decizia administraţiei americane de finanţare, cu 1 miliard de dolari, a unor proiecte energetice promovate în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, mai evidenţiază comunicatul Guvernului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here