Culisele „evadării” lui Navalnîi în Germania. O negociere Merkel-Putin via Finlanda

Foto: Twitter

Întreaga lume se tot întreabă în ultimele două zile ce rol ar fi putut juca Angela Merkel în salvarea spectaculoasă a lui Alexei Navalnîi, oponentul lui Putin otrăvit în Siberia și transferat la Berlin la bordul unui avion finanțat cu bani privați de un ONG berlinez. Iar sâmbătă, președintele finlandez, Sauli Niinistö a oferit un posibil răspuns, scrie La Repubblica, citată de Rador.

Niinistö a declarat pentru postul finlandez Yle, că Merkel l-ar fi chemat să-i vorbească despre oponentul rus, iar Niinistö ar fi convenit cu Merkel să-l sune pe Vladimir Putin pentru a-i cere să-i permită lui Navalnîi să călătorească în Germania. Șeful Kremlinului ar fi răspuns că „nu există obstacole politice”, iar președintele finlandez s-a oferit să joace rolul de intermediar între Merkel și Putin.

În aceleași ore agitate, familia lui Navalnîi parlamenta cu medicii din Omsk, care susțineau că avocatul anticorupție nu putea călători. Un diagnostic negat de echipa germană care a sosit vineri dimineață de la Berlin pentru a-l duce în Germania. Seara, în mod misterios, medicii ruși s-au răzgândit și Navalnîi a fost transferat la Berlin, subliniază La Repubblica.

Deja de joi, Merkel fusese neobișnuit de categorică în privinţa probabilului caz de otrăvire. Cancelarul a cerut clarificări despre circumstanțele bolii și i-a oferit lui Navalnîi ospitalitate în Germania. A doua zi însă, când situația s-a complicat prin „răpirea” acestuia de către medicii siberieni, guvernul german a tăcut.

Cancelarul pare să-l fi ales ca intermediar pe președintele finlandez tocmai pentru a evita un amestec intern direct, pentru a nu-i cere lui Putin să-și elibereze cel mai popular adversar și pentru a evita o nouă criză diplomatică.

Relațiile dintre Moscova și Berlin s-au deteriorat din nou recent, după ce sistemul judiciar german a constatat că în spatele a două evenimente dramatice din ultimii ani s-a aflat „mâna” serviciilor secrete ruse: e vorba de uciderea unui disident georgiano-cecen într-un parc din Berlin în 2017 și de atacul cibernetic asupra Parlamentului Germaniei în 2015.

Concluziile procurorilor germani și lipsa cooperării rusești în investigarea crimei din Tierpark au determinat guvernul Merkel să expulzeze câțiva diplomați ruși și să amenințe cu aplicarea de sancțiuni cibernetice europene împotriva Rusiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here