Ministrul Justiției, Ana Birchall, explică într-o scrisoare adresată președintei CSM, Lia Savonea, că CSM încalcă Constituția, principiul separației și echilibrul puterilor în stat și principiul cooperării loiale între autoritățile statului, atunci când cere detalii MJ privind acordurile încheiate cu alte state.

„Încercarea unor membri ai CSM de a-și aroga un veritabil drept de veto cu privire la acțiunile externe ale ministrului Justiției este o imixtiune gravă și inacceptabilă în activitatea puterii executive.

Atitudinea acelor membri este de neînțeles, cu atât mai mult cu cât aceștia pun în discuție relația cu unul dintre partenerii strategici ai României și o propunere vizând consolidarea statului de drept,” arată Birchall, în scrisoarea trimisă Liei Savonea.

Scandalul „foaia de parcurs”

Reacția Anei Birchall vine după ce, în urmă cu două săptămâni, Lia Savonea și mai mulți membri CSM apropiați acesteia i-au cerut ministrului să spună dacă a semnat o foaie de parcurs privind statul de drept cu procurorul general al SUA, William Barr.

În plus, judecătorul Gabriela Baltag, membru în CSM, a ridicat tonul în ședința și i-a cerut Liei Savonea să o întrebe pe Viorica Dancila dacă i-a dat mandat Anei Birchall pentru a semna un astfel de document.

În timpul discuțiilor, care au fost inițiate de Victor Alistar, membru CSM din partea societățîi civile, Birchall și Savonea au avut mai multe dispute verbale.

Un conflict mocnit care pare să se fi acutizat în ultima perioada. Birchall este unul dintre puținii membri CSM (ministrul Justiției este membru de drept) care se contrează cu șefa CSM.

O foaie de parcurs pentru statul de drept? Sper că nu este greu să va concentrați puțin. Să va gândiți, să vă amintiți dacă ați făcut un asemenea document privitor la statul de drept din România?” au curs întrebările Liei Savonea.

Cu tot respectul, cred că nu sunt în față unui pluton de execuție”, „acum o țară întreagă vede exact că ministrul Justiției este pus la punct”, spune Birchall, care a insistat că a respectat legea și totul a fost făcut instututional.

Ironie: CSM vrea să se implice în vizitele ministrului?

Birchall explică în scrisoarea trimisă la CSM că, deși i-a cerut Liei Savonea să-i transmită în scris la ce întrebări vrea răspuns, șefa CSM nu a făcut acest lucru.

Să înțeleg că totul a fost doar un demers menit să pună într-o poziție delicată Ministerul Justiției și ministrul Justiției, că CSM dorește să se implice în organizarea vizitelor ministrului, excedand competențelor legale?,” se întreabă retoric Ana Birchall.

Politicianul arată că la nivelul Ministerului Justiției nu există niciun document de tip „to do list” sau „foaie de parcurs”, convenit cu partenerii străini.

În plus, colaborarea cu Departamentul de Justiție al SUA este una legală și instituțională, țînând seama și de faptul că, în cadrul Parteneriatului Startegic pentru Secolul XXI dintre România și SUA, lupta împotriva corupției și a criminalitățîi organizate, inclusiv cooperarea judiciară internațională împotriva componenței transnaționale a acestor fenomene infracționale, ocupă un loc central.

În scrisoare, Birchall explică și rolul CSM, care, potrivit Constituției, este de garant al independenței Justiției, cu atribuțîi în ce privește apărarea magistraților, carieră acestora, răspunderea disciplinară, precum și cu privire la organizarea și funcționarea instanțelor și parchetelor.

„CSM și-a depășit competențele”

Prin solicitarea făcută, CSM și-ar fi depășit competențele.

Extinderea arbitrară a competențelor CSM încalcă principiul separației și echilibrului puterilor în stat, definit de art. 1, alin 4, din Constituția României, precum și principiul cooperării loiale între autoritățile statului,” scrie Birchall.

În sprijinul acestor afirmațîi, ministrul citează mai multe decizii ale CCR.

Folosesc acest prilej să îi invit pe toți membrii CSM să își desfășoare activitatea în limitele misiunii esențiale pe care acest for o are în arhitectura constituțională a României.

De asemenea, îmi exprim speranța că astfel de conduite nu vor fi perpetuate sau tolerate la nivelul membrilor CSM,” conchide Birchall.

Ce este de fapt ”foaia de parcurs

Gordon Sondland, ambasadorul SUA la UE, a declarat în timpul vizitei efectuate la București, la începutul lunii septembrie, că Procurorul general american a contribuit la o foaie de parcurs (”roadmap”) cu rol consultativ privind un stat de drept puternic în România, transmitea euractiv.ro.

Întrebat, în cadrul unei conferințe de presă la Ambasada SUA la București, ce le-ar spune celor care susțin că Statele Unite sub Administrația Trump sunt mai puțin preocupate de problema statului de drept în țări ca Polonia, Ungaria și România, Gordon Sondland a declarat că ”dimpotrivă, în realitate, SUA sunt foarte preocupate de statul de drept”.

Nu doar din motive evidente, nu poate exista o societate civilă fără stat de drept, e foarte dificil să creezi un climat investițional favorabil în orice țară unde cei care își riscă banii nu știu care sunt regulile sau – și mai important – dacă regulile se schimbă de la o zi la alta. Statul de drept e esențial”, a explicat Sondland.

El a adăugat că un exemplu al îngrijorărilor americane privind statul de drept e faptul că Procurorul General al SUA l-a invitat recent pe ministrul român al Justiției în SUA pentru ”a continua să lucreze în mod direct cu el și cu echipa sa asupra foii de parcurs cu rol consultativ la care el (William Barr – n.r.) a contribuit”.

Potrivit diplomatului american, această foaie de parcurs cuprinde prevederi și măsuri adecvate – în opinia SUA – care să fie introduse în legislație și în ordonanțe ”pentru a asigura un stat de drept puternic și consistent”.

Ambasadorul american nu a dorit să ofere detalii despre această foaie de parcurs.

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here