Cum confiscă rușii afacerile ucrainene de pe teritoriile ocupate. Mii de companii din Mariupol, Melitopol și din alte orașe au fost reînregistrate în Rusia

Sursa: TASS

Mii de companii din Mariupol, Melitopol și din alte orașe ocupate au fost reînregistrate în Rusia. O investigație Novaia Gazeta.Europa (în rusă – AICI, în engleză – AICI).

În teritoriile ucrainene ocupate de Rusia are loc o redistribuire masivă a activelor: holdinguri agricole, fabrici și uzine miniere sunt preluate de ruși. Novaia-Europa a găsit peste o mie de companii în Melitopol, Berdiansk, Mariupol, Lîsîceansk și Sievierodonețk care sunt acum înregistrate ca entități rusești.

Soldații ruși au intrat pentru prima dată în incinta unor fabrici de utilaje agricole din Melitopol la 3 iunie 2022. Ei au forțat securitatea să iasă și au declarat o schimbare de conducere. În ziua următoare, Hydrosila, proprietarul de drept al fabricilor, a anunțat că a pierdut controlul asupra activelor sale din regiunea Zaporijjia.

După două luni, presa rusă a anunțat că Hydrosila a reluat livrările către Rusia, iar Serviciul de Securitate al Ucrainei a acuzat compania că aprovizionează industria de apărare a Rusiei cu produsele sale.

Începând cu luna decembrie, autoritățile de ocupație au reușit să preia 400 de întreprinderi din regiunea Zaporijjia, sub pretextul salvării locurilor de muncă și al protejării fabricilor de jafuri. Anton Koltsov, șeful guvernului local de ocupație, susține că toate aceste active sunt acum în proprietatea administrației și nu vor fi transferate către niciun nou proprietar.

Armata rusă a preluat controlul asupra grânarelor, a unităților de producție alimentară, atelierelor de producție, piețelor, lanțurilor de farmacii și centrelor comerciale. Toate aceste facilități au început să apară în registrul rusesc al companiilor din toamna anului trecut, iar peste o mie de companii ucrainene din Mariupol, Melitopol și alte orașe au fost transferate până acum sub jurisdicția Rusiei, conform calculelor Novaia-Europa.

Dintre cele 1.150 de companii descoperite de publicație, 80% sunt, de asemenea, în registrul Ucrainei, ceea ce înseamnă că au fost înființate înainte de sosirea trupelor rusești și au fost apoi transferate sub jurisdicția rusă. Dintre acestea, 250 sunt întreprinderi industriale și agricole. Cele mai mari dintre ele generau un venit de până la 450 de milioane de grivne înainte de război (13,35 milioane de euro în 2021), se arată în registrul ucrainean.

Din cele 262 de întreprinderi care au numele fondatorului lor dezvăluit în registrul rusesc, 20 și-au schimbat proprietarul. Printre bunurile confiscate se numără exploatații agricole, întreprinderi de panificație și companii miniere.

Noii proprietari ai întreprinderilor ucrainene sunt în majoritate ruși: 150 de fondatori de întreprinderi din marile orașe ocupate au cetățenie rusă și doar 14 sunt cetățeni ucraineni. Aceștia deschid noi unități de producție sau își extind companiile în teritoriile ocupate. Cel mai frecvent, aceștia sunt antreprenori din Moscova, regiunea Rostov sau Crimeea.

Dintre cele o mie de întreprinderi din orașele ocupate, doar 260 au un proprietar cu identitate publică. După cum explică Ilia Șumanov, directorul executiv al Transparency International Russia, acesta este modul în care întreprinzătorii încearcă să evite sancțiunile: „În timpul ocupării Crimeei, autoritățile ruse au permis ca proprietarii companiilor din Crimeea să rămână nedeclarați, astfel încât să nu intre sub incidența sancțiunilor. Acest lucru creează un risc ridicat de spălare a banilor prin scheme de corupție și fraudă. Aceeași metodă este folosită în zilele noastre în teritoriile ocupate.”

Cine profită de pe urma distrugerii Mariupolului

Potrivit datelor ucrainene, 90% din toate clădirile din Mariupol au fost avariate de bombardamente, iar 40% au fost distruse. Autoritățile rusești plănuiau să construiască 100 de mii de metri pătrați de locuințe, adică cel puțin o mie de apartamente, până la sfârșitul anului 2022.

La rândul ei, presa rusă relatează că întregul oraș este acum un mare șantier. În total, au fost deja ridicate 22 de clădiri rezidențiale, inclusiv un complex de locuințe format din 50 de blocuri cu 7.690 de apartamente. La 19 martie, Vladimir Putin a vizitat orașul pentru a vedea cum decurge reconstrucția.

Principalul beneficiar al distrugerilor este industria rusă a construcțiilor. În doar un an, rușii au înființat cel puțin 17 companii de construcții în Mariupol. Restaurarea orașului s-a dovedit a fi o oportunitate pentru mulți dintre ei de a-și extinde afacerile rusești.

Andrei Poliakov, fostul proprietar al șantierului naval din Nijni Novgorod, a înființat în noiembrie un hotel în orașul ocupat și o companie de construcții într-o clădire vecină. Alexander Dragilev și-a adus compania de arhitectură din Rostov pe Don, iar Timur Gabasov a sosit din Voronej.

Cum își însușește lumea rusească afacerile

Cariera de granit din Tokmak este cel mai mare producător de piatră spartă din regiunea Zaporijjia.

În iunie, bărbați înarmați, alături de reprezentanți ai administrației militare, au intrat în incinta sa, au oprit camerele de supraveghere și au aruncat conducerea într-o dilemă: fie să se alăture jurisdicției rusești, fie să plece.

Proprietarul și directorul general al carierei au refuzat să coopereze cu administrația de ocupație, iar compania a fost confiscată de către administrația de stat.

„Din acel moment, am aflat câte ceva despre fabrică doar de la foștii angajați”, spune Evhen Sajhenița, fostul managerul. „Funcționează, dar nu există niciun fel de întreținere. Nu se schimbă piesele și nimeni nu respectă normele de întreținere. Dacă va rămâne ceva acolo în cele din urmă, va fi doar fier vechi.”

În noiembrie, cariera a apărut în registrul rusesc cu un nou fondator, o companie din Crimeea numită Centrul pentru Interacțiunea Economică a Republicilor (CEIR). Directorul său general, Serghei Ageev, a fost decorat cu medalia „Pentru apărarea Crimeei”.

Novaia-Europa a reușit să dea de el la telefon, dar a închis imediat ce a aflat că vorbește cu un jurnalist.

„Colaboratorii care au rămas în Melitopol mi-au propus de câteva ori să mă întorc și să înființez locuri de muncă. Așadar, nici măcar nu s-au preocupat să ajungă la proprietar. Adică, nimeni nu a discutat cu noi despre transferul de proprietate”, spune Evhen Sajhenița.

CEIR, noul fondator al uzinei, este angajat în comerțul cu întreprinderi din autoproclamatele „republici populare” Donețk și Lugansk și, de asemenea, face comerț cu metal, produse agricole și piatră spartă.

Unul dintre proprietarii companiei, Elena Kozenko, este soția lui Andrei Kozenko, fost deputat în Duma de Stat din Crimeea anexată (Kozenko se află acum sub sancțiuni).

Alți doi fondatori, Vladimir Gvozdik și Iaroslav Tibekin, sunt parteneri de afaceri. Împreună, au creat Uniunea Comunităților din regiunea Lugansk și Comitetul de Integrare Rusia-Donbas. Ambele entități sunt din Crimeea, iar scopul lor declarat este de a „oferi sprijin compatrioților care trăiesc pe teritoriul Republicilor Populare Donețk și Lugansk”.

Iaroslav Tibekin este un cunoscut om de afaceri din Donbas. Presa locală l-a legat pe Tibekin de extracția de cărbune în minele ilegale și a scris, de asemenea, despre legătura sa cu fostul deputat din Duma de Stat Andrei Kozenko. Iaroslav Tibekin s-a mutat în cele din urmă din Donețk în Crimeea.

Soția sa, Tatiana Tibekina, deține oficial Mineral, o altă întreprindere minieră în regiunea Zaporijjia, o fabrică de bere și o fabrică de lactate.

Fostul proprietar al celei din urmă este Roman Romanov, secretarul Consiliului Municipal din Melitopol. Cu câteva luni înainte de începerea războiului, familia sa a cumpărat fabrica locală de lactate. În primăvara anului 2022, Evgheni Belițki, șeful administrației de ocupație, a confiscat întreprinderea și l-a deportat pe tatăl lui Romanov, spune el, vânzând ulterior proprietatea familiei.

La sfârșitul lunii noiembrie, fabrica de lactate și-a reluat activitatea, condusă de „administrația provizorie”. Acum, după cum spune șeful administrației locale, Anton Kolțov, întreprinderea va furniza produse către „RPD”, „RPL”, Crimeea și regiunea Krasnodar din Rusia.

Tatiana Tibekina a refuzat să vorbească cu noi, iar soțul ei nu a răspuns la telefon. Am sunat-o și pe Elena Kozenko, dar femeia care a răspuns la telefon ne-a spus că am greșit numărul.

Numai în Melitopol, după cum ne-a spus primarul orașului, Ivan Fedorov, sute de oameni de afaceri au apelat la poliție și la Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru a înregistra confiscarea proprietății.

La 2 iunie, administrația militară a regiunii a naționalizat afacerile lăsate de ucraineni. Decretul a permis ca bunurile imobiliare, terenurile și echipamentele companiilor care au refuzat să se înregistreze la autoritățile fiscale ruse să fie înscrise în registrul de „bunuri abandonate”. Iar apoi, afacerile urmează să fie transferate fie administrației de stat, fie noilor proprietari.

În timpul anului de ocupație, autoritățile din regiunea Zaporijjia au înregistrat peste patru mii de „instalații abandonate”, de la farmacii până la cariera de granit. Cel mai adesea, proprietarii acestora au fost nevoiți să își abandoneze bunurile odată cu sosirea trupelor rusești.

Am verificat 1.690 de instalații pentru care numele sau tipul de întreprindere este cunoscut în registrul rusesc. S-a dovedit că 50 de întreprinderi confiscate sunt acum înregistrate la Serviciul Federal de Impozite din Rusia.

„Proprietatea abandonată este o proprietate fără proprietar. Ucraina are un registru de stat unificat al proprietăților imobiliare și un registru al drepturilor asupra proprietăților imobiliare, în care este complet clar cine deține fiecare proprietate. Prin urmare, proprietarii pot fi verificați destul de ușor. Nu este clar de ce autoritățile de ocupație nu îl folosesc”, spune Ilia Șumanov.

Ce a mai confiscat Rusia

Zăcăminte de cărbune, petrol, gaze și alte resurse

Cele mai multe depozite de cărbune din Ucraina se află în estul țării, iar 100 dintre acestea sunt ocupate de Rusia. Pierderea controlului asupra zăcămintelor a costat Kievul 12.400 de miliarde de dolari, potrivit The Washington Post.

Fabrici mari

Trupele rusești au jefuit BIOL, un important producător de veselă din Melitopol, încă din luna mai. Acesta poate fi găsit acum în registrul rusesc. Directorul executiv al BIOL este un cetățean rus, iar proprietarul său este clasificat. O poveste similară s-a întâmplat și cu Fabrica de piese de schimb pentru automobile din Melitopol: a fost jefuită de ocupanți, iar acum este condusă de un om de afaceri rus, co-fondator a șase companii la nivel național, de la Moscova până în Urali.

Terenuri agricole

Înainte de război, Ucraina asigura 46% din exporturile mondiale de ulei de floarea-soarelui și 9% din exporturile de grâu. În iulie 2022, Rusia ocupa 22% din terenurile agricole ale Ucrainei, potrivit NASA Harvest.

„Lucrăm în modul de supraviețuire”

În februarie, administrația din Berdianskul ocupat a publicat un anunț: documentele pentru șase întreprinderi abandonate, inclusiv livezi și un complex zootehnic, trebuiau să fie furnizate în termen de 10 zile.

Înainte de război, proprietarul acestora era activ pe rețelele de socializare, dar și-a încetat activitatea odată cu sosirea trupelor rusești. În curând, toate companiile sale au apărut în registrul rusesc sub un nou lider, partenerul omului de afaceri.

„Totul este așa cum era înainte. Slavă Domnului că nu au fost schimbări”, a declarat pentru Novaia-Europa managerul, care a cerut să rămână anonim. „Suntem una dintre puținele companii care a reușit să își păstreze activele, și prin aceasta mă refer la resursele umane, deși a fost un lucru dificil de făcut.”

Fermierul a decis să coopereze cu regiunea Rostov din Rusia pentru a-și păstra afacerea. „Acum lucrăm în modul de supraviețuire. Principalul lucru este că prețuim oamenii și nu concediem pe nimeni.”

În decembrie, Serviciul Federal de Impozite al Rusiei a raportat că a înregistrat peste 30.000 de persoane juridice în toate teritoriile ocupate în 2022 (în orașele cu o populație de peste 100 de mii de persoane, erau doar 1.150 de companii).

„Desigur, vă puteți păstra afacerea în afara registrului rusesc, dar în acest caz toate bunurile imobiliare și chiar și bunurile mobile ale întreprinderii ar fi declarate abandonate. Dacă nu vă reînregistrați fabrica, atunci drepturile asupra acesteia vor trece automat în proprietatea Federației Ruse”, explică Ilia Șumanov.

Unii oameni de afaceri folosesc proprietățile abandonate de întreprinderile ucrainene ca pe o oportunitate de a-și extinde afacerile. Înainte de război, omul de afaceri ucrainean Oleksandr Hoik deținea doar o singură companie de vânzări de combustibil. Odată cu sosirea armatei ruse, Hoik a confiscat benzinăriile aparținând marilor lanțuri Okko-Light și West Petrol Market Melitopol, iar apoi le-a folosit pentru a vinde 80 de tone de combustibil rusesc. El a transportat combustibilul din Crimeea și și-a împărțit veniturile cu administrația. La 2 februarie, biroul procurorului din regiune a publicat o notificare conform căreia omul de afaceri era suspectat de colaboraționism. Hoik este, de asemenea, acuzat de export ilegal de cereale.

Primarul din Melitopol spune că 30% din antreprenorii ucraineni nu au părăsit orașul și continuă să facă afaceri acolo. Oportunitatea de a câștiga mulți bani din cauza penuriei de alimente și de alte bunuri și servicii a fost șansa lor în timpul războiului. Cu toate acestea, din punctul de vedere al legislației ucrainene, înregistrarea la Serviciul Federal de Impozite al Rusiei și plata impozitelor către o țară agresoare este o infracțiune.

Fabricile sunt folosite pentru nevoile armatei rusești

Înainte de război, aproximativ treizeci de întreprinderi din Berdiansk, inclusiv întreprinderi industriale mari, erau deținute de deputatul ucrainean Olexander Ponomarev. Armata rusă l-a reținut pe omul de afaceri în luna martie. În semn de protest, toate fabricile lui Ponomarev și-au încetat activitatea.

După ce a fost capturat timp de 10 zile, deputatul a fost internat în spital, iar toate întreprinderile sale au fost confiscate de autoritățile de ocupație la 31 octombrie.

Printre acestea se numără și un mare producător de mașini agricole, Berdiansk Harvesters. Fabrica a încetat să mai funcționeze după ce orașul a fost ocupat, acesta devenind motivul oficial pentru care a fost transferată administrației pro-ruse.

Mai mult de 10 întreprinderi industriale din regiunile ocupate au fost deja înregistrate cu noi proprietari. Producția lor a fost reorientată către piața rusă, iar unele fabrici sunt folosite direct de autorități pentru nevoile armatei.

În august, mișcarea „Suntem împreună cu Rusia” și fabrica de ambalare a cărnii din Melitopol au semnat un acord: produsele companiei au fost incluse în ajutorul umanitar pentru „locuitorii din regiunea Zaporijjia aflați în dificultate”.

Începând de acum, trei companii ale holdingului, care include ambalatorul de carne, pot fi găsite în registrul rusesc. Cel puțin una dintre ele, fabrica de ambalare a cărnii în sine, a fost reînregistrată pe numele unui proprietar rus.

Foști angajați ai fabricii spun că „ceceni înarmați” au intrat în incinta acesteia în luna mai. O lună mai târziu, serviciile secrete ucrainene au raportat că autoritățile de ocupație au modificat întreprinderea pentru a o transforma în morgă. Aceasta a început să primească cadavrele militarilor care au fost uciși în acțiune în direcția Polohi-Huliaipole.

„Instalațiile de importanță strategică sau de interes comercial sunt mărunțișul pe care Rusia a vrut să îl culeagă în primul rând”, spune Ilia Șumanov. „În plus, Rusia nu poate plăti în mod constant ajutoare sociale. Acesta urmărește să transfere responsabilitatea către companii și angajatori și să stabilească subvenții pentru persoanele care lucrează în interesul statului.”

„Aceștia nu sunt eliberatori, sunt jefuitori”

După ce a cucerit sudul regiunii Zaporijjia, bastionul agrar al Ucrainei, Rusia a început să scoată cereale și utilaje agricole. Potrivit estimărilor Bloomberg, Rusia a furat 6 milioane de tone de cereale din regiunile ocupate, iar pierderile totale ale sectorului agricol ucrainean, incluzând echipamentele pierdute, culturile nerecoltate și terenurile afectate, au ajuns la 34 de miliarde de dolari până în noiembrie 2022, potrivit Școlii de Economie din Kiev.

„Aceștia nu sunt eliberatori, sunt jefuitori”, a scris primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, pe Facebook în aprilie 2022, adăugând că forțele rusești au furat echipamente în valoare de 1,5 milioane de euro de la întreprinderea agricolă locală Agro-Invest. Majoritatea echipamentelor aveau instalate dispozitive de urmărire GPS: acestea au fost transportate în Crimeea și Cecenia.

Este imposibil pentru companii să primească despăgubiri pentru daune din partea Rusiei, spune Ilia Șumanov: „Trebuie să dovedești că cel care a distrus proprietatea are legătură cu Federația Rusă. Dar nu există nicio modalitate de a dovedi că proiectilele erau rusești.”

Marii antreprenori ucraineni, ale căror afaceri sunt estimate la zeci de milioane de dolari, au intentat chiar procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și arbitraje internaționale, spune primarul din Melitopol.

Ucraina consideră că toate afacerile situate în teritoriile ocupate au fost confiscate. „Nu suntem în măsură să controlăm teritoriile ocupate temporar. Prin urmare, tot ceea ce se află acolo este considerat a fi furat de inamic”, spune Ivan Fedorov. „Atunci când Rusia va plăti despăgubiri, va acoperi cu siguranță toate daunele pe care le-a provocat întreprinderilor, deoarece ceea ce se întâmplă astăzi este pur și simplu jaf, furt și banditism.”

Benjamin Netanyahu și-a pierdut aura de invincibilitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here