Un tribunal din Norvegia a găsit compania Tesla vinovată de limitarea vitezei de încărcare și a capacității bateriei prin actualizarea software-ului, relatează Electrek.

Exceptând un apel, Tesla va trebui să plătească 16.000 de dolari oricărui șofer norvegian a cărui mașină Tesla a fost afectată de această actualizare. Asta înseamnă aproximativ 10.000 de clienți, potrivit publicației online Nettavisen.

Verdictul a venit după ce cel puţin 30 de proprietari de maşini Tesla au depus o plângere la instanţă, spunând că actualizarea software-ului din 2019 a redus durata de viaţă a bateriei vehiculului, a redus autonomia şi a mărit timpul necesar încărcării.

Astfel, judecătorii au decretat ca firma de automobile 100% electrice să achite daune de cate 16.000 de dolari tuturor proprietarilor de autovehicule care pot proba că au fost afectaţi de respectivele actualizări de program, survenite în 2019 şi având numerele 2019.16.1 şi 2019.16.2.

Daca nu face apel, Tesla ar urma să achite cate 16.000 de dolari către aproximativ 10.000 de clienţi din Norvegia. Daunele ar putea fi semnificativ mai însemnate, în condiţiile în care procese similare sunt deschise în mai multe țări din lume.

Problemele au fost semnalate în Norvegia în 2019. La vremea respectiva, publicaţia Electrek.co scria că proprietarii s-au plâns că autonomia modelelor Tesla S şi Tesla X a scăzut cu distante cuprinse intre 20 şi 50 de kilometri.

Un client a declarat în mai 2019 pentru publicaţia citata că programul instalat pe maşină a arătat că autonomia Modelului S85 pe care o deţine a scăzut de la 400 la 350 de kilometri într-un interval de cinci săptămâni.

Cazul ar putea duce la taxe similare și în alte țări. Ceea ce înseamnă că aceasta este o decizie legală care ar putea face adevărate valuri de șoc în întreaga operațiune mondială a Tesla.

Reprezentanța Tesla din Norvegia nu a prezentat un răspuns, potrivit Nettavisen.

Este greu de spus ce intenționează să facă Tesla, întrucât compania condusă de Elon Musk și-a dizolvat anul trecut departamentul de PR.

Tesla va trebui să plătească până la 31 mai sau să facă apel la acest caz până la 17 iunie, în cadrul Consiliului de Conciliere din Oslo, potrivit Nettavisen.

Este extrem de ridicol ca Tesla, o mare companie cotată la bursă, să nu se prezinte la Conciliation Board, atunci când sunt peste 30 de clienți care s-au plâns de acest lucru”, a declarat pentru publicație CEO-ul grupului de susținere a consumatorilor Bilklager.no, Torbjørn Stølen.

Tesla a intrat sub lupa investigatorilor și riscă să i se suspende licența

Un organism de reglementare din California a declarat luni că analizează dacă Tesla a încălcat reglementările prin promovarea în mod fals a sistemelor sale avansate de asistență a conducătorului auto, ca fiind „pilot automat”.

De la anunțul făcut de companie privitor la sistemul său avansat de asistență, în lume au avut loc multe accidente cu mașini Tesla, despre care organele de anchetă cred ca nu ar fi avut pe nimeni pe scaunul șoferului, iar pasagerii s-ar fi bazat exclusiv pe pilotul mașinii, care ar fi fost promovat într-o manieră care dă de înțeles că poate conduce singur autoturismul.

Deși, oficial, compania spune pe site-ul său ca funcția de asistență a șoferului nu oferă autonomie mașinii, Elon Musk, CEO-ul gigantului producător auto, promovează termenul de „pilot automat” în mesajele sale postate pe Twitter, unde are peste 50 de milioane de adepți.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here